Voluntar pentru studii în străinătate

Data publicării:
voluntari

Abia au început anul școlar că se pregătesc deja de plecare. Elevii care vor să studieze la o facultate în străinătate au început să-și întocmească dosarele de aplicare. Mai mult decât notele obținute la școală și la examenul de maturitate, pe străini îi interesează dezvoltarea personală a elevilor. Voluntariatul este un criteriu de bază în alegerea noilor studenți.

Bianca Bănică are 18 ani şi este elevă în ultimul an la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea. Îşi doreşte să studieze Administrarea Afacerilor în străinătate şi vrea să aplice la facultăţi din Marea Britanie, Olanda sau Danemarca. Pentru că voluntariatul este un criteriu de bază pentru admitere, tânăra este implicată în diferite proiecte.

"Eu am făcut baschet și într-o fracțiune de secundă trebuie să iei o decizie de care, de tine depinde tot meciul. Deci trebuie să vadă că ai (...) o abilitate de luare a deciziilor. În martie am intrat în AIESEC, am fost coordonator pe un proiect al AIESEC, Discover", spune Bianca.

Pe lângă activităţile de voluntariat, tânăra reușește să facă față și cerințelor de la școală. Şi notele sunt importante pentru dosarul de admitere.

"Am fost destul de implicată în voluntariat. Dar, de obicei, îmi învățam pentru școală în timpul pauzelor sau când avem ore libere sau eventual mai stăteam încă o oră la școală să îmi fac temele."

"O cunosc pe Bianca din clasa a X-a și o cunosc ca pe un elev foarte bine pregătit. Cred că viitorul ei va suna foarte bine pe baza cunoștințelor pe care le are și mai ales pentru implicarea pe care o are în comunitate", consideră Liliana Sonea, profesoară la Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea.

Simina Tulbure știe cel mai bine cât de important este să fii implicat în proiecte de voluntariat. Ea a studiat în Marea Britanie și acum lucrează în cadrul Universității Essex, ca şi coordonator al departamentului de voluntariat.

"Ni se spunea încă de la început aici: "Implicați-vă în cât mai multe activități, pentru că o să aveți nevoie de ele mai târziu." Și așa am făcut, am început să fiu voluntar, pe urmă am mai muncit pentru ei."

Tot mai mulţi tineri participă ca voluntari la acţiunile organizate de fundaţii şi asociaţii din Oradea.

"Noi avem în fundație, într-adevăr, ceva mai mulți tineri decât în anii trecuți. Unii ne ajută pe partea de design, alții vin la evenimente de gen Swimathon, alții ne ajută puțin pe partea de promovare", spune Ioana Silaghi, coordonator de proiect la Fundația Comunitară Oradea.

În prezent, peste 45 de mii de români studiază în străinătate. Cele mai căutate domenii sunt arhitectura, economia, dreptul, IT sau turismul, iar în topul preferințelor se află țări precum Marea Britanie, Danemarca și Olanda.

Reporter: Bianca Firezar
Operartor: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri