Sari la conținut

Castelul Corvinilor, succes la Barcelona

Tot la târgul din Spania s-a discutat despre posibilitatea înființării unei rute a Corvinilor, un circuit prin România, Ungaria și Austria pentru turiștii pasionați de istorie. Castelul Corvinilor a fost unul dintre cei 30 ambasadori ai României la târgul de turism de la Barcelona.

„Am avut foarte multe contacte și discuții cu agenții din Federația Rusă, Serbia, Polonia și Austria, în general țări apropiate geografic de România. Un câștig important a fost și prezența în standul României a câtorva mari agenții de turism românești cu care am discutat și care s-au arătat interesate să includă Castelul Corvinilor ca și destinație în pachetele lor din anul viitor”, povestește Costin Tinca, directorul Castelului Corvinilor.

„Agențiile de turism, operatorii în turism au fost interesați de castel, foarte curioși, nu le venea să creadă că este un castel așa de frumos în România”, completează Dan Bera, administratorul Castelului Corvinilor.

Tot la Barcelona a fost lansată idea creării unei rute a Corvinilor. Aceasta ar urma să ia forma unui circuit care să lege Clujul, locul nașterii lui Matei Corvin, Hunedoara, reședința familiei Corvin, şi Budapesta unde a trăit ani buni, dar și de Viena, orașul în care a murit.

„O asemenea rută consider că ar putea avea un impact major în ceea ce privește afluxul de turiști dinspre Occident spre Transilvania și invers”, mai spune Tinca.

„Anul acesta, castelul a fost vizitat de aproape 300 de mii de turiști. Administratorii monumentului cred că, doar în urma târgului de la Barcelona, anul viitor numărul vizitatorilor va fi cu cel puțin 15% mai mare” - Andrada Velciov, corespondent  Digi24 Hunedoara.

Turiștii ce ajung la castel sunt impresionați de edificiu: „Merită, da, să vină toată lumea să-l vadă, chiar ne-a fost recomandat de cineva”.

„Au ce să vadă, să vină cu încredere, că au ce să vadă”, adaugă un alt vizitator al castelului.

În această toamnă, Castelul Corvinilor a primit aviz favorabil de la ministerul Culturii pentru accesarea a 7 milioane de euro, bani europeni, pentru demararea unui proiect de reabilitare completă a monumentului și de amenajare turistică a celor 4 hectare din jur. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș