Cizmar, la feminin

Data publicării:
cizmarite

Au devenit cizmărițe din întâmplare, însă după 30 de ani de muncă, meseria le place atât de mult, încât nu regretă niciun moment că stau înconjurate zilnic de zeci de perechi de pantofi care așteaptă să fie reparați.

Nu prea există clienți cărora Mihaela Popescu și Mona Pintea să le spună ” nu se poate”. Cele 2 cizmărițe din Deva sunt prietene de-o viață. De 30 de ani muncesc împreună. Își amintesc că îm tinerețe au ajuns la Școala Profesională cu alte gânduri. Întâmplarea a făcut să se califice însă în cizmărie.

„Din întâmplare, normal am vrut la coafor, n-or fost locuri și am ajuns la cizmărie. [Regretați vreun moment?] Nu, nu, chiar îmi place. De 31 de ani de când practic meseria m-am obișnuit și chiar îmi place”, spune Mona Pintea, cizmăriță.

Munca celor două femei nu pare deloc ușoară, ci mai degrabă potrivită unui bărbat.

„Mâinile da, îs bătătorite, dar... așa, noi ne-am obișnuit, de atâția ani, nu ni se mai pare greu. Dar într-adevăr vin clienți și zic vai, dar ce muncă de bărbat, cum putem lucra așa, dar noi...”, povestește Mihaela Popescu, cizmăriță.

... Pot, pentru că își practică meseria cu pasiune. Iar de clienți nu duc lipsă.

„Extraordinare, extraordinare doamnele, minunate. [Sunt femeile mai atente? Au mână mai bună?] Categoric da. [Sunt mai migăloase?] Absolut, da”, spune un client.

„Muncesc, sunt harnice și vor să câștige. Și lucrează și bine, am înțeles. [Deci ați venit la recomandarea cuiva?] Da, da”, adaugă un altul.

Mihaela Popescu și Mona Pintea au învățat nu doar să repare pantofi, ci și să-și „citească” clienții

„Depinde și de om. Altora li se pare că lucrăm foarte ieftin, toți se miră, că numai atâta costă, fiecare după buzunar, cum li se pare, și sunt și oameni săraci care vin cu petece, cu lipituri, cu de-astea, că n-au ce face”, recunoaște Mona Pintea, cizmăriță.

Un singur lucru și-ar mai dori cizmărițele: un atelier mai încăpător, în care să fie loc atât pentru clienții și încălțămintea lor, cât și pentru sculele, mașinile și substanțele cu care lucrează în fiecare zi.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

                                                                                      

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri