Sari la conținut

Cu oile lor înaintea tractorului. Proprietarii de animale: terenul a fost vândut ilegal de Primărie

”Şi-au umplut jeburile! Domnul primar să vină aicea şi cu neamţul cu hârtiile! Să vedem actele! Actele!” În jurul orei 14, fermierii au intrat pe porţiunea de păşune ce urmează să fie arată. Deşi au încercat să-i convingă să plece, agenţii de pază nu au reuşit acest lucru. Mai mult, o parte din protestatari s-au pus împreună cu oile lor înaintea tractorului.

Un cioban în faţa tractorului: ”Şi aşa o să mor! Omoară-mă, mă!”

”Poa' să fie proprietate privată, este leje dată să nu se mişte nici o palmă de pământ, să nu se are, să nu să... să rămâie păşune. Să nu schimbe destinaţia pământului”,
”Poate se închiriază, poate se dă în arendă, dar păşunea nu se poate destina... ăăă, e destinată păşune nu se poate transformat în arabil”,
”Stăm aici lângă tractor nu lăsăm să are! Până nu iasă... ăştia de la 112, de la... de unde se iese şi poliţia să iasă la faţa locului oricine!”, au spus proprietarii de oi.

Sosirea poliţiei la locul incidentului nu a liniştit însă spiritele. Fermierii nu au fost convinşi să plece:
”Mâine veniţi la Primărie sau la Poliţie, aduc şi firma aia şi vă arată toate actele. Mâine la ce să venim că e jumătate păşunea arată! Oile ce mai mâncă? Animalele?

Primarul comunei Macea, Ioan Mercea, a evitat să meargă în câmp, să vorbească cu sătenii nemulţumiţi, însă dă asigurări că tot ce se întâmplă cu păşunea comunei este perfect legal.

”Păşunea în 2012 a fost trecută din teren de pajişti în teren arabil. Legea atunci nu interzicea!”, susține Ioan Mercea.

După aproximativ două ore de protest, fermierii au luat oile din calea utilajului şi au pleacat fiecare la casele lor. Cu toţii spun că sunt hotărâţi să continue protestele pentru a-şi apăra păşunea şi că dacă nu vor primi un răspuns îşi vor duce animalele pe străzile centrului de comună.

Macea, județul Arad: protest pentru o pășune prefăcută în ogor 

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche