Sari la conținut

Elevii cu deficienţe senzoriale multiple învață meseria de tipograf

Minitipografia instalată în clădirea liceului a fost realizată în urma unei colaborări legate între mai multe fundaţii care suţin integrarea în societate a copiilor cu dizabilităţi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad. Valoarea totală a finanţării care a permis realizarea atelierului de tipografie se ridică la peste 220.000 de lei.

”Este o maşină de tăiat hârtie. Este acţionată electric. Elevii vor introduce hârtia aici. Se va închide capacul şi apoi vor acţiona aceste două butoane”. Fundaţia prin intermediul căreia a fost realizată mini tipografia de la Arad nu se află la prima experienţă de acest fel. Până la sfârşitul anului, în România vor funcţiona cinci astfel de ateliere protejate care îşi propun să pregătească în total un număr de 50 de tineri la fiecare 12 luni.

”Am deschis un atelier în Bucureşti, tot de minitipografie, o miniseră la Galaţi, un atelier de prelucrare a marţipanului la Iaşi, iar acum astăzi lansăm acest atelier aici şi mâine la Timişoara”, afirmă Cristiana Salomie, directorul fundaţiei Sense Internaţional România.

”Pentru moment am pornit la drum cu opt tineri, dar în viitor numărul lor va creşte foarte mult pentru că avem mulţi copii care au nevoie de acest atelier”, spune și Florentina Cirin, director Liceul Special Sf. Maria Arad.

Fără o finanţare constantă aceste ateliere nu se pot susţine singure şi riscă să fie închise în scurt timp după ce au fost deschise. În cazul atelierului de la Arad autorităţile dau asigurări însă că acest lucru nu se va întâmpla. ”Cu siguranţă că vom face tot ceea ce omeneşte este posibil, atât noi cât şi autorităţile locale, pentru continuitatea şi pentru rezistenţa în timp a acestui atelier”, afirmă Claudius Mladin – inspector şcolar general ISJ Arad.

Liceul Special Sfânta Maria din Arad intenţionează în anul următor să obţină o autorizare care să-i permită specializarea tinerilor în meseria de tipograf. Odată acest lucru realizat fiecare absolvent ce va învăţa în mini tipografia inaugurată astăzi va putea să se angajeze pe baza diplomei obţinute aici.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche