Sari la conținut

Evazionişti cu rude la Finanţe

Însoțiți de trupele speciale, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș au descins la sediile unor firme din Mehedinți, Dolj, Alba și Timișoara, dar şi la domiciliile mai multor contabili.  

„În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. Până în momentul de față, s-a stabilit că valoarea prejudiciului este de 1 milion de euro”, susține Mihaela Pop, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.

Firmele au reușit să prejudicieze statul prin facturi fiscale pe care le-au emis fără acoperire, umflând astfel cheltuielile. Ca totul să meargă ca pe roate, anchetatorii spun că documentele falsificate au trecut prin mâna contabililor. În vizorul oamenilor legii a intrat și Camelia Vela, fiica lui Vasile Hurduzeu, șeful inspecției fiscale Timiș, care e contabilă la una din firme.

„Contabila firmei suspectate de evaziune fiscală are rude de gradul întâi la finanțele din Timiș. Reprezentanții instiuției susțin, însă, că angajații instituției nu sunt implicați în niciun fel în falsificarea documentelor” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Vasile Hurduzeu nu înțelege cum fiica sa a prejudiciat în perioada 2012 – 2015 tocmai instituția în care el ocupă  funcție de conducere, şi că a fost surprinsă atunci cânt oamenii legii i-au bătut la uşă.

„E clar că nu se aștepta, na... Este problema personală a ei și asta e. Ce pot să spun eu mai mult?

[Dumneavoastră lucrați, totuși, la finanțe?] Păi, na, și dacă lucrez la finanțe...? [Și fiica dumneavoastră e contabil la o firmă suspectă de evaziune fiscală].Nu e stabilit nimic, deocamdată. Nu știu", a spus, prin telefon, Vasile Hurduzeu, șef  adjunct inspecție fiscală din Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș.

„Tatăl contabilei anchetate de evaziune fiscală lucrează la finanțele din Timiș din anul 1999. A fost consilier superior la început, pentru ca din 2012 să devină  șef de serviciu. În anul 2013 avea să ocupe funcția pe care o deține și astăzi, cea de șef al inspecției fiscale. Anul trecut a avut venituri totale de peste 50 de mii de lei", Vlad Ungar - reporter Digi 24 Timișoara.

Trei persoane din Strehaia și patru din Sighișoara au fost aduse deja la Timișoara și sunt audiate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Dan Șoșdean și Mihai Pop