Folosirea toaletelor publice din Timișoara, provocare urât mirositoare

Data publicării:
toalete A



Uși rupte, geamuri sparte și zugrăveală înlocuită de graffiti. Un anunț îi avertizează pe trecători că apa de la chiuvetă nu poate fi folosită. Până și prizele au fost smulse, iar de lumină nici nu poate fi vorba. Așa arată toaletele din Parcul Botanic din Timişoara. "Murdare, nu-i deloc întreținut bine", "Nu mi se par ecologice deloc, mirosul cand treci pe langa ele, deci nu mi se par", "Murdare, murdar. Miros urat si chiar nici nu merge apa", sună părerile celor abordați de echipa Digi24 Timișoara.

 

Mergem mai departe şi ajungem în Parcul Central, unde vechile closete au fost închise și înlocuite cu unele ecologice. Mirosul greu, ce se simte de la câţiva metri distanţă, îi ţine departe pe oameni chiar şi de băncile lângă care au fost amplasate.

Alessandro Alpigini, director firmă toalete ecologice, ne spune "Oamenii străzii dorm acolo, aruncă tot: haine, adidași, lenjerie intimă. Le aruncă toate acolo. Asta rămâne udă. Oamenii străzii mai fură manete, din fier, și le vând la fier vechi. Schimbăm și zece manete în fiecare zi".

În Piața Badea Cârțan, closetele sunt folosite zilnic de sute de persoane, dar pe bani. Bon fiscal nu primeşte însă nimeni, după ce achită taxa. Oamenii sunt nedumeriți: "Ce bon ? Aici nu se aude de asa ceva. Nu se știe de niciun bon. Ți se dă bucata de hârtie igienică pe leul respectiv", "Nu, nu am primit niciodată bon. Ați văzut, condițiile sunt chiar jalnice, dar, în fine, știe să ia banii”. Cea care lucrează aici ne vâră bonurile în ochi: ”Mama lor de bonuri. Uite aici așa. Poftim. Le vedeți?” Le vedem, dar oamenii au spus că nu primesc, îi spunem. ”Primesc toți. Alții le cer, alții le iau și le aruncă în WC, le aruncă în pișoare. Ce să le fac eu?”, ne răspunde.

 

În altă parte a orașului lucrurile par să o ia pe făgaşul cel bun. În Parcul Rozelor, odată cu proiectul de renovare, au fost înlocuite și toaletele publice. Un funcționar le păzește zece ore pe zi, iar atunci când au loc evenimente, toaletele sunt deschise până la miezul nopții. Viorica Stancu, ingrijitor toaletă publică, ne spune că "Unii respectă (curățenia - n.r.), unii nu. Aruncă pe jos hârtia, șervețele, trag în neștire, săpunul lichid curge pe jos".

Pentru persoanele cu dizabilități, marea provocarea o reprezintă toaletele din Piața Unirii. Treptele înalte îi fac să nu poată folosi closetele din centrul orașului.

Din cele 109 toalete ecologice din Timișoara, 25 au fost incendiate în ultimii ani, iar prețul unui nou closet poate ajunge până la 700 de euro. "Primăria cheltuie cu WC-urile ecologice o grămadă de bani pe an. În primul rând, să facem un proces de reabilitare a acestor toalete publice și să le concesionăm spre exploatare unor operatori privați, care să aducă niște bani la Primărie, bani care să acopere costurile". În Timişoare sunt toalete publice în 11 locaţii.

reporter: Gerhlad Ernst
operator: Alin Lungu/ Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri