Invazie de căprioare şi cerbi lopătari

Data publicării:
5 INVAZIE CAPRIOARE icon

O viță de vie mâncată de căprioare se va regenera în 2 - 3 ani, timp în care producția de struguri este serios afectată: cu 20% mai puţin numai anul acesta.

"Sunt anumite soiuri care sunt mai afectate: soiurile timpurii, Pinot Noir, Cadarcă, Fetească Neagră, soiuri destul de prețioase", ne-a spus Corradini Renato, directorul unei plantații de viţă de vie.

Căprioarele au ajuns în zonă în urma unei populări intenționate făcută de către administratorii fondului de vânătoare din Pâncota. Localnicii spun că animalele atacă viile pentru că sunt prea multe, iar hrana nu mai este suficientă.

"Vin în culturi deoarece sunt lăsate libere. Ele trebuiau ținute într-un țarc sau pe fondul de vânătoare, așa cum au început băieții ca să spună la toată lumea, că au fond de vânătoare și că vor fi ținute în țarcuri" ne-a declarat un localnic păgubit.

Pentru că nu există garduri, animalele au ajuns și în cimitirul din oraș unde i-au speriat pe localnici: "Este un pur și simplu... un dezastru în cimitir. Până și apa de la florile puse pe morminte veneau caprele să o bea în vara asta".

În tot acest timp, cei responsabili de popularea zonei cu căprioare și cerbi lopătari se apără. Spun că, în zonă, au fost aduse aproximativ 100 de animale şi nu 600, cum spun localnicii.

Cristian Chișmore, gestionarul fondului de vânătoare din Pâncota: "Într-adevăr, este ceva nou pentru proprietarii de teren să vadă că animalele le calcă proprietatea. Este mai mult deranjant. Eu zic că nu putem vorbi despre un prejudiciu, dovadă că nici nu s-a putut demonstra până în prezent un prejudiciu".

Conform legislației în vigoare, odată adus într-un teritoriu, vânatul devine proprietate a statului. Animalele nu pot fi îngrădite și nici recoltate decât în baza unor cote stabilite precis de către stat. În cazul cimitirului, problema s-ar rezolva mult mai simplu dacă proprietarii ar construi un gard.

reporter: Dan Codre
operator: Cristi Kovacs
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri