Investiții, „trase pe dreapta” pentru poluare

Data publicării:
investitie poluare

Zecile de fabrici deschise în ultimii zece ani au făcut din Timișoara, orașul cu ce mai mică rată a șomajului din România. Chiar și așa autoritățile locale vor să-i țină, de cum, la distanță pe investitori, așa că au adoptat o hotărăre de consiliu local.

„Prevederile sale se referă la reducerea normelor de poluare la 50% pe teritoriul municipiului Timișoara față de valorile acceptate național. Se interzice realizarea de noi investiții pe teritoriul municipiului Timișoara care ar putea să aducă poluare”, declară Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Autoritățile spun că își asumă riscul de a pierde investitori.

„Vreo cinci investiții am respins în timp, unele foarte mari, de exemplu unele de 150 de milioane de euro pentru că erau în domenii care inevitabil produceau poluare”, adaugă și Nicolae Robu, edilul-șef al Timișoarei.

Cu toate că recunosc că limita de poluare e depăsită, cei de la Protecția Mediului susțin că nu văd cum hotărârea adoptată de consiliul local poate fi pusă în aplicare.

„Nu văd cum anume va fi pusă în practică, mi se pare că vor avea dificultăți în a pune în practică această hotărâre de consiliu local. Au existat depășiri punctuale la stațiile de monitorizare a calității aerului. Sunt probleme în special legate de miros și este binecunoscută problema Continentalului”, precizează și Mihai Cepeha, directorul Agenției Județene pentru Protecția Mediului Timiș.

„Deși oamenii se plâng că această firmă care produce cauciucuri este unul dintre cei mai mari poluatori din Timișoara, au refuzat să ofere un punct de vedere după arpobarea hotărârii de către consiliul local” - Vladu Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

„Mă deranjează că simt că nu am aer, că parcă simți că e mult prea mult, te sufoci. Continentalul care are multe noxe”.

„Foarte gravă poluare, îi Continentalul ăsta aicia la Pădurea Verde”.

„Păi poluează aerul cu fum, cu tot ce produc. Cine? Fabricile”

Anul trecut, Garda de Mediu Timiș a dat 106 amenzi fabricilor pentru poluare, iar anul acesta, 76. 

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri