Sari la conținut

Magazinele în care se vindea carne stricată, deschise. Clienţii spun că au cumpărat de aici şi cârnaţi cu mucegai

Din interceptările procurorilor reiese că patronii nu aveau nicio remuşcare atunci când le cereau angajaţilor să le vândă clienţilor marfă stricată. Administratorii lanţului de magazine să fraudeze lunar statul cu aproape 90.000 de lei, spun anchetatorii. Prejudiciul total în acest caz este estimat la trei milioane de lei.

Magazinele, ale căror patroni sunt suspectaţi de evaziune fiscală de 3 milioane de lei, sunt deschise. Clienţii cumpără în continuare carne şi mezeluri de aici, asta după ce anchetatorii au descoperit că se vindea carne de pui şi de curcan alterată. Mai mult, am aflat de la oamenii din zonă că s-au comercializat şi cârnaţi cu mucegai: "E un adevăr. Am păţit-o. Am luat un fel de costiţă şi era deja alterată. Ar trebui să se ia măsuri mai drastice", "A cumpărat o familie carne şi au venit aici. M-am uitat şi eu că mirosea. I-am întrebat şi femeia i-a spus bărbatului: Du-o înapoi că pute".

Fraudarea statului se făcea după o reţetă simplă. Şefilor de magazine li se cerea să ţină o evidenţă dublă a vânzărilor zilnice realizate, respectiv să emită bonuri fiscale pentru toate vânzările către persoane fizice, iar ulterior, la finalul zilei, să le introducă parţial într-o altă casă de marcat. Dubla evidenţă contabilă le dădea posibilitatea patronilor să declare organelor fiscale vânzări mai mici, astfel că şi impozitele erau reduse. Mulţi dintre clienţi habar nu aveau ce se ascundea în spatele tejghelelor: "N-am ştiut. Nu ştiu dacă e bună sau nu. Vedem acasă", "N-am luat carne, am luat nişte cârnaţi olteneşti. Nu i-am gustat, drept să vă spun".

O altă neregulă, constatată de locuitorii din Caransebeş de această dată, constă în faptul că angajaţii acestui lanţ de magazine obişnuiau să practice preţuri mai mari pentru marfa vândută faţă de cele afişate pe etichete. Procurorii continuă cercetările în acest caz.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Hrişcu
Editor web: Călin Țenche