Primăvara scoate bicicletele din "hibernare"

Data publicării:
bici

Apropierea primăverii calendaristice scoate bicicletele la plimbare. Timișorenii au la dispoziție, de astăzi, cele 440 de biciclete pe care Societatea de Transport Public le-a scos din depou. Au fost amplasate în rastelele special amenajate din staţiile mijloacelor de transport în comun, după ce, peste iarnă au fost reparate și curățate. Pasionații de mișcare pe două roți le pot împrumuta în baza unui card emis de STPT, eliberat de la orice punct de vânzare al societăţii. 

"Omul trebuie să ştie când ridică bicicleta: După care îşi face codul pin care e pe card, se loghează în sistemul de logare şi are timp 20 de minute să-şi aleagă o bicicletă din rastel. După care, cu cardul îşi ia bicicleta din rastel şi o foloseşte cum scrie în contract."

Cardul este dispobil la orice punct în care se vând bilete pentru transportul în comun. O bicicletă poate fi împrumutată pentru o oră, apoi trebuie repusă la o staţie şi din nou utilizată după câteva secunde.

"Avem un număr de 440 de biciclete la dispoziţie. Totodată un număr de 34 de staţii de unde pot fi preluate, dintre care 25 sunt amplasate pe raza municipiului Timişoara şi 9 pe malurile Canalului Bega", spune Nicolae Bitea - director STPT.

Studenții sunt cei care folosesc cel mai des bicicletele publice.

„Am folosit pe vară, înainte să mi-o cumpăr pe a mea şi chiar sunt benefice, mai ales că avem multe piste în Timişoara. Faţă de alte oraşe din România suntem privilegiaţi în cazul asta. Am şi card. E un sistem foarte activ şi studenţii chiar îl folosesc, mai ales dacă stau în diferite părţi ale oraşului."

Mijlocul de transport alternativ le este, însă, util iubitorilor mersului pe două roţi, indiferent de vârstă.

"E bună treaba, da. Că sunt mulţi care se reped, nu se mai urcă în firobuz. Cu bicicleta e o plăcere să mergi. Eu la vârsta mea nu am probleme."

Sunt şi timișoreni care se plâng de calitatea pistelor de biciclete din oraș.

"Şi dacă nu aş fi avut bicicleta mea nu le-aş fi folosit pentru că nu am unde, într-un loc cu adevărat sigur. Acesta-i aşa un compromis inutil. Nu aduce bine nimănui. Ne certăm cu pietonii când suntem pe bicicletă, ne certăm cu bicicliştii când suntem pe jos", spune Nicolae Bitea - director STPT.

„Avem mari probleme de conectivitate. Sunt piste care se opresc şi începe una mult mai încolo, lucru care este destul de periculos, pentru că bicicliştii care folosesc bicicleta ca mijloc de transport alternativ nu vor sta să se dea jos de pe bicicletă pentru că s-a terminat pista. În această perioadă avem mari probleme legate de praful, nisipul chiar de pe pistă. Unele piste sunt îngropate, nu se mai văd din cauza faptului că nu s-au măturat străzile", adaugă Ana Munteanu - manager Verde pentru Biciclete. 

În Timișoara sunt 106 kilometri de piste pentru biciclete. Societatea de transport public are biciclete în dotare din 2015, iar anul trecut a înregistrat 130 de mii de utilizări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri