Sari la conținut

Tânăr bătut de agenţii de pază, la concertul Cargo

Tânărul se afla într-un grup care dansa pogo, care presupune ca participanţii să se îmbrâncească între ei. Acest lucru, însă, i-a deranjat ceialți spectatori care participau la concertul trupei Cargo.

Agenții de pază s-au sesizat şi l-au imobilizat pe tânăr, însă, în loc să-l predea polițiștilor, l-au lovit cu pumnii și cu picioarele. Trei dintre angajaţii firmei de securitate au fost anunţaţi de către superiorii săi că li se vor desface contractele de muncă.

”Desfacerea contractelor de muncă a celor trei persoane care se văd pe cameră. Instructajul a fost ferm, ei nu aveau voie să aplice acele corecţii, cum le-au denumit ei. Au fost provocaţi mai mult, din ce am observat eu. Partea vătămată şi-a cerut scuze după incident şi aşteptăm, dacă revine, o să avem o discuţie şi cu el”, spune Constantin Ocneanu, managerul firmei de pază.

Potrivit legii, agenţii de pază nu au voie să folosească forţa. Ei au dreptul să îi legitimeze pe făptuitori şi cel mult să-i predea poliţiei. Iar angajaţii firmei de securitate ştiau acest lucru, pentru că, susţin superiorii lor, înainte de fiecare eveniment, participă la un instructaj.

Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor prevede...
”d) să oprească şi să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârşit infracţiuni sau alte fapte ilicite în obiectivul păzit, pe cele care încalcă normele interne stabilite prin regulamentele proprii, iar în cazul infracţiunilor flagrante, să oprească şi să predea poliţiei pe făptuitor, bunurile sau valorile care fac obiectul infracţiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor măsuri”.

În imagini se vede cum, la un moment dat, agenţii intră în mulţime şi îi imobilizează pe cei despre care spun că erau recalcitranţi. Doi dintre martori confirmă acest lucru, ba mai mult, unul susţine că a fost bătut de agenţii firmei de securitate: ”Am fost impins, m-au lovit peste cap și nu am mai simțit pentru că era agitație mare. L-am intrebat pe unul dintre agenți ce au cu noi și a zis să tac, pentru că altfel o voi păți și eu. Ne-au spus că suntem rockeri jegoși și tot felul”.

”Au intrat gardienii, de fapt cei de la securitate, în public i-au luat cu ei. Și după concert mi-am vazut prietenii bătuți, loviți, cu urme de spray paralizant, bocanci. Mi s-a părut abuziv ce au făcut cei de la securitate, pentru că un prieten mi-a povestit că după ce s-a predat tot i-au mai fost aplicate câteva lovituri de bocanc”, povestește un martor.

De altfel, imediat după incident, jandarmii de la Gruparea Mobilă din Timişoara au aplicat trei amenzi în valoare de 200 de lei, pentru trei dintre persoanele implicate în scandal.

De cealaltă parte, liderul formaţiei Cargo, Adi Bărar, după ce a vizionat imaginile, spune că e pentru prima dată când se întâmplă un astfel de incident la un concert de-al lor. De pe scenă, nu a reuşit să vadă întregul incident: ”Era un tânăr, probabil din public, care, asta am văzut că a fost extras din public, şi s-a întâmplat ceva pe-acolo, după care n-am mai văzut, că unghiul în care eram nu mai permitea să vedem nimic”.

Formaţia Cargo a postat şi un mesaj pe Facebook, prin care-şi exprimă regretul faţă de cele întâmplate, iar asta a stârnit un val de reacţii din partea celor prezenţi duminică la concert: „Singurul motiv pentru care a început bătaia a fost ca unul dintre ei a ripostat atunci când au încercat să-l conducă afară. Dar totuşi nu era nevoie de asemenea violenţă, să-l lovească când era la pământ"(Dyanna), „Erau vreo cinci de la pază, călare pe un om şi l-au bătut şi au dat cu spray lacrimogen. (Marius), „Au intrat 10 și au scos doi amărâți, pe care au sărit să-i omoare în fața mulțumii" (Alin).

După acest incident, poliţia a început o anchetă. Ionuţ Bocancea, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş, precizează că: ”Poliţiştii secţiei 2 s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe, urmând a stabili cauzele şi împrejurările producerii evenimentului, precum şi cine se face vinovat de acest lucru. Până în prezent partea vătămată nu a depus o plângere oficială la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş”.

Victima a fost audiata de poliţişti. La fel şi agenţii de pază implicaţi în altercaţie. Însă, spun poliţiştii, nimeni nu va fi sancţionat. Cazul urmează să fie preluat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche