Sari la conținut

Timişoara, sprijinită să devină Capitală Culturală Europeană


Caracterul multietnic al Timişoarei poate fi un argument hotărâtor în atribuirea titlului de Capitală Culturală Europeană. Este opinia scriitorilor care s-au adunat în oraşul de pe Bega.

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, subliniază avantajele oraşului: "Vorbesc de acest caracter multietnic şi de o anumită toleranţă a Timişoarei. Aici nu există, ca în alte oraşe româneşti, porniri împotriva populaţiei de altă naţionalitate. Sigur, Timişoara are în ochii noştri multe atu-uri, dar să nu confundăm ochii noştri cu ochii străinilor". 


Simona Neumann, directorul Asociaţiei "Timişoara Capitală Culturală Europeană": "Suntem într-o etapă în care discutăm despre conceptual candidaturii Timişoarei, pentru că despre asta e vorba. În primul rând trebuie să ştim care este elemental identitar al Timişoarei. Din acest concept va iradia întregul program cultural care va cuprinde toate aceste elemente identificate de populaţia Timişoarei".

Autorităţile locale sprijină demersul oamenilor de cultură

"Trebuie să acordăm o atenţie constantă tuturor domeniilor culturale, ba mai mult decât atât, să încercăm să reinventăm acele domenii culturale care nu există la un nivel foarte strălucit în Timişoara. Şi asta este, până la urmă, pentru binele cetăţenilor şi pentru accesul cetăţenilor la cultură", declară viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu.

Lansarea oficială a candidaturii Timişoarei va fi făcută la sfârşitul acestui an. Din România şi-au mai anunţat intenţia de a devein capitală europeană a culturii Cluj Napoca, Iaşi şi Bucureşti.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Mihai Pop
editor web: Răzvan Bulacu