Muzeu mutat în mediul online

Data publicării:
muzeu virtual
De aproape 10 ani, clădirea Muzeului Național al Banatului din Timișoara stă cu porțile închise. Multe dintre exponatele valoroase nu pot fi admirate de vizitatori sau cercetători, motiv pentru care conducerea muzeului a decis să mute rând pe rând colecțiile și în mediul virtual. Acolo, oricine are acces la piesele de muzeu, iar "intrarea" este gratuită. Prima expoziție, colecția Lapidarium, poate fi admirată 3 D.

Un an întreg a durat pregătirea primei expoziții care a fost urcată pe site-ul instituției. Fiecare obiect din Lapidarium, colecția de pietre cu inscripții romane a muzeului, a fost fotografiat din mai multe unghiuri, la cea mai înaltă calitate.

„O expoziție virtuală ne-o doream de mult, pentru că Muzeul Banatului, Muzeul Național al Banatului de anul acesta are colecții foarte multe și foarte valoroase. Niciodată nu am avut un spațiu corespunzător ca să le putem înșirăm pe toate, în anumite săli ca să fie vizitate de către cei interesați”, susține Călin Timoc, muzeograf.

Cu ajutorul unui soft special, fiecare exponat poate fi admirat de turiștii internauți tridimensional.

„Practic, matematica din spate a rezolvat toată situația. Fiecare pixel a fost unit cu punctele comune din celelalte fotografii și a rezultat un model 3D a exponatului în sine”, explică Claudiu Gheorghe Toma, modelator 3D.

În prezent, o parte dintre piesele colecţiei Lapidariumului sunt expuse la Bastionul Maria Theresia din Timișoara. Obiectele istorice de dimensiuni mari, cum ar fi sarcofagele sau bazele de statui sunt depozitate în Castelul Huniade, clădire ce găzduiește Muzeul Național al Banatului, care se află în proces de reabilitare.

„Cea mai valoroasă piesă din Lapidarium este baza de statuie a Guvernatorului Marcus Claudius Fronto, conducătorul celor trei dacii. Obiectul istoric poate fi admirat doar online” - Mihaela Crețu, reporter Digi24.

Conducerea muzeului dă asigurări că, în cel mai scurt timp, Castelul Huniade va fi deschis, din nou, turiștilor.

„S-a finalizat consolidarea și vom accesa fonduri europene ca în maxim doi ani de zile să putem reda vizitării Castelul”, completează Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului din Timișoara.

Pe viitor, toate exponatele din Muzeul Național al Banatului din Timișoara vor fi mutate în mediul virtual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri