Sari la conținut

Trecerile de cale ferată, cu bariere

Toate trecerile peste calea ferată din România ar putea avea bariere. Asta dacă un proiect de lege depus la Parlamnet de un deputat de Timiş primeşte girul colegilor. Ideea vine în contextul creşterii numărului de accidente dintre autoturisme şi trenuri. Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră pentru perioada 2016-2020 având ca obiectiv creșterea siguranței rutiere și reducerea la jumătate a numărului de decese din accidente rutiere până în anul 2020.

În anul 2016 în judeţul Timiş au avut loc 60 de accidente în care au fost implicate autoturisme şi trenuri. De cele mai multe ori şoferii au traversat calea ferată fără să se asigure şi au fost loviţi de tren.

Iar anul acesta doi şoferi au fost răniţi pe trecerile la nivel cu calea ferată. Tocmai pentru a reduce numărul accidentelor, deputatul ALDE Marian Cucşa din Timiş vrea ca toate trecerile peste calea ferată să aibă bariere.

"Este inadmisibil ca pe drumuri judeţene, drumuri europene, comunale să avem semnalizată trecerea la nivel cu calea ferată doar cu crecea Sf Andrei. E vegetaţie, sunt curbe, şoferii nu văd când vine un tren şi astfel se produc accidente şi pierde oameni nevinovaţi. Iniţiativa este privită cu ochi buni şi de specialiştii de la Siguranţa Rutieră din cadrul campaniei de drumuri", spune Marian Cucşa, deputat de Timiş.

"Şoferii şi-ar dori şi ei bariere, mai ales la trecerile peste calea ferată unde vizibilitatea este redusă", adaugă Horaţiu Simion, directorul DRDP Timişoara.

"Cum e vizibilitatea? Foarte proastă. Eu trebuie să mă pun de-a curmezişul să văd. Ce ziceţi, sunt necesare bariere? Foarte."

"Şti sigur că atunci poţi să treci liniştit când e ridicată bariera. Ar trebui şi bariere când vine trenul."

"Trebuia de mult să o rezolve. Ce ar trebui făcut? Bariere? Da, ar trebui bariere."

Proiectul de lege a fost deja depus la Parlament şi poate fi votat în toamnă, după vacanţa deputaţilor şi senatorilor. Dacă va fi aprobat, Ministerul Transporturilor, prin CFR, va trebui să amplaseze barierele la toate trecerilepeste calea ferată.

Pe aceeași temă