Sari la conținut

Lobby pentru Oscar. Reţeta lui Harvey Weinstein

©FOTO: Gulliver/GettyImages

În anul 1990, Weinstein era producător de filme independente şi nu avea puterea financiară a studiourilor pentru a-şi promova filmele la Oscar. Aşa că a organizat o campanie de gherilă pentru „My Left Foot”, cu Daniel Day-Lewis. Secretul? O serie de dineuri şi petreceri în care Lewis şi regizorul Jim Sheridan şi-au făcut prieteni printre membrii Academiei. Rezultatul? Lewis a câştigat primul Oscar, la fel şi actriţa în rol secundar Brenda Fricker . Producţia a mai avut încă trei nominalizări.

Acelaşi sistem a fost aplicat şi în 1998, cu filmele produse de Weinstein „La vita e bella” şi „Shakespeare In Love”, nominalizate la Best Picture. Deşi „Saving Private Ryan”, al lui Steven Spielberg, era considerat favorit la majoritatea categoriilor, „Shakespeare In Love” a plecat acasă cu statueta pentru cel mai bun film şi cu încă şase premii, iar Roberto Benigni cu cea pentru Cel mai bun actor în rol principal.

În anul 2003, Weinstein se lupta deja cu el însuşi: era producător la patru dintre cele cinci candidate la Cel mai bun film: „Gangs of New York”, „Chicago”, „The Hours” şi „The Lord of the Rings: The Two Towers”.

Neoficial, Weinstein a fost responsabil pentru anti-campanii la Oscar, în care erau calomniate producţii concurente cu filmele sale, precum „A Beautiful Mind” - acuzat de antisemitism, „The Hurt Locker”, acuzat de falsitate, şi „The Pianist”. Atunci când producţia lui Roman Polanski a câştigat la BAFTA, un site a publicat mărturia fete abuzate de regizor.

Se pare că steaua lui Weinstein este pe cale să apună. Asta deoarece pentru prima dată în ultimii şapte ani, niciun film produs de Weinstein nu a fost nominalizat la cea mai importantă categorie. 


Gala Premiilor Oscar, ajunsă de cea de-a 88 a ediţie, este transmisă în direct de la Los Angeles, în noaptea de 28 spre 29 februarie. 

Sosirea vedetelor pe covorul roşu, predicţiile specialiştilor şi Gala prezentată de Chris Rock sunt transmise în direct, în exclusivitate în România, pe Digi24 şi Digi Film, de la ora 01.20 noaptea şi până în jurul orei 6 dimineaţa, ora României. 

Iubitorii de film se vor bucura de o transmisie live, fără pauze, în afara celor de la ceremonia din Los Angeles. Și în acest an, gazdele transmisiei vor fi criticul de film Irina Margareta Nistor și jurnalista Digi24 Oana Zamfir.

Votează-ți favoriții la Premiile Oscar® 2016 și câștigă unul din cele trei sisteme Home Cinema! Dacă favoriții tăi iau Oscarul acasă, vei intra automat în tragerile la sorți pentru câștigarea premiilor! Te poți înscrie în concurs în perioada 22 februarie, ora 09:00 și până la 28 februarie, ora 23:00, prin una din următoarele medii: http://www.digi-film.ro/contests/oscar-2016 sau  http://www.digi24.ro/concursuri/oscar2016/.

Luni, 29 februarie 2016, toți participanții care au răspuns corect la minimum o întrebare, vor fi incluși în tragerea la sorți pentru 3 sisteme Home Cinema.