Sari la conținut

Adevărații edili. Omul care a făcut din Timișoara primul oraș european cu străzi iluminate electric

Printre timișoreni a ramas o vorbă: dacă ar mai fi trăit, Telbisz ar fi fost și astăzi primarul Timișoarei. În cei 29 de ani în care a condus orașul de pe Bega, din anul 1853 si până la începutul Primul Război Mondial, economia a explodat, oraşul a devenit mai prosper ca niciodată. Au fost ridicate fabrica de ciocolată Kandia, fabrica de pălării, dar și o uzină mecanică.

A avut o politică excelentă: domnule, ai bani, vrei să îi investești în Timișoara, îi depui într-o bancă din Timișoara. Vrei să construiești o fabrică, cât teren îți trebuie? Păi ți-l dăm la prețul ăsta, sub prețul normal. Câți oameni vrei să angajezi? 50, a păi noi îți plătim salariile pentru un an pentru încă 50 de muncitori”, spune Ioan Hațegan, istoric.

Progresul a dus la creşterea calitaţii vietii, aşa s-au ridicat școli, grădinițe, dar și primele locuințe sociale pentru muncitorii care lucrau în fabrici - o raritate în epocă. Tot în mandatul lui Telbisz au fost construite primele școli pentru persoanele cu deficienţe de auz şi de văz din România.

„În zona sportivă ceva chiar foarte interesant, a inaugurat o pistă de ciclism, Velocitas se numea”, spune Alexandra Irimia, ghid de turism.

Janos Torok a rămas în istorie drept primarul care în anul 1884 a adus lumina pe străzile vechii cetăți.

„Janos Torok care, până în 1885 fiind primar, a făcut oficiul telegrafic, a făcut Gara, linia ferată Timișoara-Szeged”, spune Ioan Hațegan.

Timișoara a devenit un adevărat nod pentru transporturi. Era una din principalele legături pentru Budapesta-Viena-Belgrad-București.

„În urma incendierii teatrului nou, Torok a reușit să îl achiziționeze și au înființat o societate pe acțiuni prin care au reuușit să accelereze inaugurarea noului teatru. Rețele de canalizare în centrul orașului care evident au contribuit foarte mult la îmbunătățirea stării de sănătate pe lângă asta făcea controale sanitare severe în penitenciare”, spune Alexandra Irimia, ghid de turism.

Timişoara este oraşul primarilor vizionari şi al premierelor. Bega a fost canalizată înca din anul 1728, oraşul a avut primul spital municipal în 1745, cu 24 de ani inaintea Vienei. A fost primul oraș iluminat cu lămpi,1760. Primul serviciu telegrafic,1854, primul oraş cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi, 1884, singurul oraş european cu trei teatre de stat în română, maghiară şi germană. Un oraş cosmopolit.