Sari la conținut

OAMENI CARE SCHIMBĂ LUMEA. Fotograful care vede „Bucureștiul optimist”

Cum poate o fotografie să schimbe imaginea unui oraş pe care mulți îl văd copleșit de gunoaie, gropi şi câini vagabonzi? Cristian Vasile găseşte cadrul potrivit la momentul potrivit. Şi surprinde „Bucureştiul optimist” - un proiect care pune Capitala într-o lumină nouă.

Cristian Vasile, fotograf: Ne-am ajutat unul pe altul, eu şi acest proiect, „Bucureştiul optimist”. El mi-a făcut cunoscute fotografiile şi mi-a adus ulterior joburi plătite. Eu l-am ajutat pe el să arate oamenilor şi această imagine.

De trei ani Cristian Vasile postează, pe Facebook, fotografii cu străzile din Centrul Vechi. Sau cu parcurile oraşului invadate de culoare. În instantaneele sale, până şi traficul devine o operă de artă. „Bucureştiul optimist” este un proiect despre locuri speciale şi oameni deosebiti.

Cristian Vasile, fotograf: De ce am creat „Bucureşti optimist”... Din mai multe motive. O dată, pentru că aveam nevoie să-mi răspund mie la o întrebare. Practic, o întrebare adresată de prieteni care veneau de afară: „Unde mă pot duce în Bucureşti? Ce pot să fac în Bucureşti? Pentru că tot aud de la diverşi care au fost că este interesant, dar când dau search găsesc numai imagini nasoale(...). Şi atunci mi-am pus şi eu problema: de ce la place oamenilor ăstora? Înseamnă că e ceva frumos în Bucureşti.

Am fotografiat aceleaşi locuri care erau fotografiate de toţi. Doar că am încercat să găsesc un moment al zilei, poate un unghi care să pună în avantaj acel loc, acel moment.

Pagina de Facebook a proiectului „Bucureştiul optimist” are acum zeci de colaboratori, care trimit constant fotografii.

A adunat peste 95.000 de like-uri. Așa că fotograful Cristian Vasile caută acum „Bucureştiul sălbatic”. Pozează ore în șir păsări rare în „Delta Văcăreşti” - un colț de rai născut pe locul unei foste gropi de gunoi.

Cristian Vasile, fotograf: Am fotografiat o grămadă de păsări despre care habar n-aveam că există în oraş. Şi ulterior am zis că dacă sunt aici, probabil că sunt şi în alte părţi. Oamenii nu observă lucrurile astea, cum nici eu nu le observam. Cumva trebuie să te educi, să te deschizi.

Deşi găseşte frumuseţe în ceea ce face, Cristian Vasile nu este naiv. Știe că oraşul în care trăieşte este încă diferit de imaginea din lucrările sale. Fotograful crede insa in schimbare.

Cristian Vasile, fotograf: Dar cred că fiecare pas făcut de fiecare dintre noi - măcar la nivel de imagine, cum e cazul meu, că sunt fotograf, cred că putem schimba nişte mici lucruri. Cred că am aşteptat, eu cel puţin, foarte mult de la fiecare dintre politicieni, de la administraţie să se schimbe ceva. Şi nu s-a schimbat ceva foarte vizibil. Şi am observat că dacă pleacă de la mine această schimbare. Vin şi foarte multe lucruri bune cu această schimbare personală.

Cristian ia pulsul oraşului, în fiecare zi. După tragedia de la Colectiv, a vazut ca oamenii au început să protesteze pentru idealuri, nu doar pentru salarii sau pensii.

Cristian Vasile, fotograf: Cu toate ieşirile astea în stradă din ultima vreme, e clar că suntem mai mulţi care gândim la fel şi cerem această schimbare. Şi la un moment dat probabil că această presiune va conta. În aceste momente cred că ceva se schimbă.

Nu este simplu să vezi mereu partea buna a unui oraș precum Bucureştiul. Fotograful Cristian Vasile se declara însă optimist. Aşa cum ar vrea să fie toţi cei care traiesc aici sau sunt doar in trecere.

Cristian Vasile, fotograf: Îmi place să cred că am contribuit cumva la schimbarea imaginii oraşului. De ce-mi pasă de schimbarea oraşului sau de schimbarea imaginii lui, practic? Cred că aşa am fost eu crescut. N-am un răspuns din ăla că „e oraşul meu şi vreau să-l văd mai bun”. Cred că fără să-mi dau seama am făcut-o. Mă gândesc şi la viitorul copiilor mei, mă gândesc şi la viitorul nostru. Nu sunt genul care să plece din ţară. (...) Aici am crescut, nu ştiu, îmi place tot în ţara asta! Mă face fericit toată treaba asta.

Citiți și: La mulți ani, România! Digi24 transmite în direct festivitățile de Ziua Națională