SPECIAL Digi24. Hebron, oraşul fantomă

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-19-08h00m43s94

Hebron, cel mare oraş din Cisiordania. La nici 30 de kilometri de Ierusalim locuiesc 250.000 de palestinieni. Printre ei şi câteva colonii de israelieni. Hebron este unul dintre oraşele unde s-a născut cea de-a doua entifadă Împotriva Israelului.

La puţin peste 10 ani de atunci, trupele israeliene controlează securitatea în zonă. Palestinienii merg doar pe rutele indicate de soldaţi. În unele cazuri, măsurile sunt duse la extrem - uşile caselor au fost sigiliate, iar

oamenii ies din locuinţe prin acoperiş, iar de acolo prin spatele caselor ajung pe drumuri doar ale lor, separate de cele ale evreilor. Mai mult, după ultimele atentate în zonă, aproape tot oraşul a fost închis.

„Hebronul arată în acest moment ca un oraș fantomă. Toate străzile au fost închise, iar singurii oameni pe care-i poți vedea sunt soldații israelieni care sunt la tot pasul. În plus, în urmă cu câțiva ani, această zonă era una comercială. Astăzi toate magazinele palestinielor de aici au fost închise”, transmite corespondentul Digi24, Laurențiu Rădulescu.

Câţiva paşi pe străzile pietruite şi albe de praf desenează imediat tabloul unui oraş-fantomă.

Militarii israelieni trec pe străzi la ore fixe. Niciun palestinian nu are voie să se întâlnească faţă-n faţă Cu un cetăţean israelian.

În Hebron întâlnim un fost soldat israelian. După trei ani de luptă împotriva palestinienilor a decis să renunţe. Spune că de prea multe ori a fost nevoit să execute ordine dure împotriva arabilor.

„Doi copii palestinieni de 12-13 ani ieşeau dintr-un magazin. Israelienii stăteau lângă ei şi au început să ţipe: „Au cuţite la ei!”, şi i-au luat la bătaie. Am mers spre palestinieni, i-am izbit de zid, am continuat să-i batem timp de jumătate de minut. M-am uitat la colegul meu şi mi-am dat

seama că nu aveau niciun cuţit. Era doar o poveste pentru ca noi să-i batem”, povestește Shaul Yehuda.

Fostul militar spune că filosofia armatei israeliene este cât se poate de simplă.

„Ideea este, cum se spune în armată, să creezi sentimentul că eşti urmărit. Ca fiecare palestinian să ştie că suntem aici. Verificând case, magazine, verificând oameni pe stradă, fără să ştie când o să apari, ce o să le faci”, spune Shaul Yehuda.

Presiunea militară din Hebron dărâmă încet dar sigur ambele comunităţi.

„Ei nu-i recunosc pe evrei ca locuitori de drept ai acestor teritorii. Întreg oraşul ar putea fi deschis din nou, iar teroarea ar dispărea”, consideră un israelian din Hebron

Este un vis însă de neatins de aproape o jumătate de secol. Visul libertăţii din Orientul Mijlociu, la care niciuna dintre tabere nu mai speră.

Citiţi şi

SPECIAL Digi24. Un zid, între Israel și Cisiordania, care desparte destine

SPECIAL Digi24. Fugari din calea armelor, la adăpost în taberele de refugiați

SPECIAL DIGI24. Un conflict, milioane de victime

SPECIAL Digi24. Laurențiu Rădulescu: Am filmat şi în orașe închise militar

SPECIAL Digi24. Între Israel şi Cisiordania stau doar documente contestate şi organisme de pace

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri