Statul la stat. Cum a ajuns programul „Rabla pentru becuri” un mare eșec guvernamental pe care nu și-l asumă nimeni

Data publicării:
bec
Cum a ajuns programul „Rabla pentru becuri” un mare eșec guvernamental pe care nu și-l asumă nimeni Foto: Profimedia Images

În plin haos privind încercările de reducere cheltuielillor bugetare, aflăm că guvernanții își pun subalternii, să muncească degeba. Zeci de funcționari din mai multe ministere au lucrat vreme de câteva luni la documentația tehnică și legislativă a programului „Rabla pentru becuri”. Proiectul a fost însă tras pe linie moartă făcând inutilă munca acestor oameni. O risipă de resurse umane care pare să nu deranjeaze pe nimeni. Cât privește viitorul programului „Rabla pentru becuri”, nimeni nu știe nimic. Guvernul ba renuță la el, ba caută soluții pentru a continua. Miniștrii responsabili dau declarații contradictorii sporind confuzia. Un eșec guvernamental pe care nu și-l asumă nimeni.

-De ce s-a renunțat la acest program?
Tanczos Barna - ministrul Mediului: Nu s-a renunțat, este în continuare în analiză.
-Adică?
-Este în analiză la AFM.
-Păi îl mai faceți, nu îl mai faceți...
-În funcție de soluția găsită și în funcție de buget.

Bine ați venit la piesa de teatru absurd „Rabla pentru becuri”, o adaptare după o nuvelă scrisă de Franz Kafka. Cam în acești termeni se poate vorbi despre acest proiect al Guvernului. Dacă nu ar fi de plâns, cu siguranță ne-am distra pe cinste.

Totul a început în septembrie 2022, când ministrul Mediului Tanczos Barna anunța că programul va fi lansat în doar câteva săptămâni. Astfel, fiecare român urma să își cumpere becuri smart cu bani de la stat. Săptămânile au trecut una după alta iar programul nu a mai fost lansat. S-a spus atunci că statul român prin Administrația Fondului pentru Mediu nu are capacitatea de procesa sutele de mii de potențiale solicitări. Așa că s-a luat decizia ca instituția să cumpere un soft mai performant.

Laurențiu Neculaescu - președinte AFM: Este greu să vă spun o dată fixă pentru că depindem de niște termene care țin de achiziții publice, vom vedea, vom avea contestații, nu vom avea contestații, nu pot să vă spun acum cât va dura procedura de achiziție publică.

De atunci au fost mai multe răzgândiri și amânări pentru ca, într-un final, programul să fie îngropat de tot. De la microfonul Guvernului, ministrul Tanczos Barna anunța decesul precizând că programul nu se va mai adresa tuturor românilor, așa cum a fost gândit inițial, ci doar persoanelor cu posibilități materiale reduse.

Tanczos Barna - ministrul Mediului: Se analizează varianta colaborării cu ministerul Muncii pentru a avea o destinație foarte clară și precisă a acestor sume și a ajuta exact acele persoane care au nevoie pentru că nu cred că este nevoie de ajutor financiar pentru persoanele care își permit fără nicio problemă să achiziționeze becuri moderne cu consum redus.

Prudent, ministrul Muncii îi taie avântul colegului de la Mediu și spune că instituția pe care o conduce nu poate decât să îi pună la dispoziție o listă cu persoanele vulnerabile din România. Atât și nimic mai mult. Cum vor ajunge becurile smart la acești oameni, nu mai este treaba sa.

-În ce punct sunteți acum cu această discuție cu becurile?
Marius Budăi - ministrul Muncii: Nu am înaintat personal pentru că programul nu este la ministerul Muncii, aștept să ni se solicite colaborarea finală atunci când se decide programul și pașii programului și bineînțeles că vom acorda toată colaborarea noastră. Că vorbim de ministerul... de domnul... Ministerul Mediului sau de alte ministere prin care derulăm programe în comun, noi ne implicăm punând la dispoziție baza de date cu categoriile vulnerabile până la limita de venituri care se decide în coaliție.

Așadar, programul anunțat cu surle și trâmbiție la finalul anului 2022 dar nelansat oficial niciodată, a dispărut subit, lăsând loc unor posibile măsuri sociale. Și, când lucrurile păreau că se limpezesc, ministrul Mediului aruncă din nou „bomba”: de fapt programul „Rabla pentru becuri” va continua și singurii vinovați sunt jurnaliștii care trag concluzii pripite.

Tanczos Barna - ministrul Mediului: În momentul în care se găsește soluția tehnică pentru programul Becuri, se va implementa și programul Becuri.
-Deci nu ați renunțat... Nu ați renunțat cu totul la idee să se dea doar pe chestiuni sociale...
-Nu a spus niciodată nimeni, doar dumneavoastră încercați să spuneți că se dorește renunțare, nu s-a renunțat, se lucrează, se caută soluția tehnică.
-Păi și cât timp o mai căutați, domnule ministru?
-Nu știu.
-Aveți un orizont de timp până la care AFM să găsească acestă soluție tehnică?
-Cu siguranță nu se va lansa mai devreme de rectificarea bugetară.
-Ce înseamană asta?
-Nu mai devreme de septembrie.
-Știți de ce, pentru că sunt mai multe declarații publice ale dumneavoastră în care spuneți același lucru: când găsim soluția tehnică, peste o lună, două, trei...
-Spun același lucru pentru că nu pot să spun altceva decât adevărul. Adevărul este că se caută soluția tehnică pentru acest program și în momentul în care există soluția tehnică și există și finanțarea posibilă, se va lansa programul.
-Soluția tehnică este acel soft de care vorbeați?
-Soluția tehnică este soluția tehnică prin care finanțarea să ajungă la sute de mii de oameni, ceea ce este o provocare foarte mare pentru AFM.

Și în timp ce ministrul spune că la AFM se caută din răsputeri soluția tehnică, șefii de aici par a fi uitat de „Rabla pentru becuri”. I-am solicitat, în repetate rânduri, președintelui Laurențiu Neculaescu un interviu pentru a lămuri situația. Tot ce am primit a fost un mesaj scurt în care ni se sugerează că, instituția pe care o conduce nu se mai ocupă de acest program.

Laurențiu Neculaescu, președinte AFM: Programul Rabla pentru becuri nu mai este în bugetul AFM. Banii aferenți programului i-am mutat la Casa Verde.

Vreme de opt luni de zile, zeci de funcționari ai statului, din mai multe ministere, au muncit degeaba la documentele legislative și tehnice legate de program. Amintim aici doar Hotărârea Guvernului privind rectificarea bugetului AFM și Ghidul de Finațare a programului. Odată cu renunțarea la proiect, toată munca lor a devenit inutilă.

Ciprian Cherciu - analist în domeniul energiei: Deci practic o idee care nu are un impact real nici din punct de vedere energetic, nici social, a angrenat un număr foarte mare de funcționari publici care au trebuit să lucreze pentru treaba asta. Ei au lucrat pentru acest proiect dar degeaba, sută la sută degeaba.

O risipă a resursei umane care pare că nu deranjează pe nimeni. Doar sunt angajați ai statului, nu-i așa?! Programul „Rabla pentru becuri” este un exemplu clar de eșec guvernamental, pe care niciun politician nu pare dispus să și-l asume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri