-18,4 grade Celsius, marți dimineață, la stația meteo din Botoșani. Meteorolog: Toată Europa a fost afectată de un val de aer rece

Data actualizării: Data publicării:
masini cu start de gheata
Val de aer rece în România. Foto: Getty Images

Gerul a curprins întreaga țară, iar meteorologii spun că ar fi vorba de valul de aer rece prezent în această perioadă în toată Europa. Staţia Meteo din municipiul Botoşani a înregistrat, marţi dimineaţă, o temperatură negativă record pentru această iarnă, de minus 18,4 grade Celsius. În urmă cu două zile, la Miercurea Ciuc se înregistra cea mai scăzută temperatură din ţară, minus 22,9 grade. 

Temperatura minimă de minus 18,4 grade Celsius a fost măsurată la stația meteo din Botoșani la ora 7,30.

"Este o temperatură de luna ianuarie. E gerul Bobotezei pe stil vechi. Având în vedere că toată Europa a fost afectată de un val de aer rece, era de aşteptat să ajungă şi la noi acest frig", a afirmat meteorologul Tatiana Haha, potrivit Agerpres.

În Europa, Spania s-a confruntat în ultima perioadă cu un ger năpraznic, înregistrând temperaturi negative istorice de până la -25,4 grade Celsius. Frigul a complicat și procesul de deszăpezire în Madrid, acolo unde a nins abundent, mijloacele de transport în comun fiind blocate, iar utilajele întâmpinând mari dificultăți în a deszăpezi din cauza gerului. Mai mult, spaniolii au ieșit să schieze pe străzile din Madrid.

Și în Grecia temperaturile au scăzut peste noapte cu 40 de grade Celsius. De la 20 de grade, grecii a ajuns brusc la temperaturi negative de minus 20 de grade, iar valorile termice ar fi scăzut atât de mult din cauza furtunii Leandros, fenomen meteo care a stopat perioada cu vreme caldă de pe teritoriul ţării. Gerul a apărut de pe o zi pe alta la greci. În timp ce locuitorii s-au bucurat de o vreme caldă şi de temperaturi peste 20 de grade joia trecută, oraşul Florina, situat în nordul Greciei, a înregistrat minus 20 de grade vineri dimineaţă. 

În România, din acest weekend vremea întră într-un proces de încălzire, anunță Administrația Națională de Meteorologie. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Gerul se menține în următoarele zile, apoi din weekend temperaturile încep să crească în toate regiunile.

 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri