Video 5 iunie, Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer. Senatoarea Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea legii: Sunt chiar eu supraviețuitoare

Data publicării:
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc cu ochelari, sacou si margele, la microfon
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc. Foto: Facebook

Anul acesta, pe 5 iunie, se va sărbători pentru prima dată Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, stabilită prin lege în prima duminică a lunii iunie. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea legii, spune că a vrut să marcheze o astfel de zi pentru a „transmite tuturor bolnavilor un mesaj de speranţă”, pentru că știe - fiind ea însăși supraviețuitoare a acestei boli - ce „temeri şi fantasme” există în viaţa celor care trec prin așa ceva. 

„Am ales ca simbol al Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, pe care anul acesta o sărbătorim în 5 iunie, nufărul galben: o floare gingaşă, dar spectaculoasă, născută din suferință. Nufărul reprezintă cunoaşterea luminii şi dragostea, dar mai ales renaşterea. Pentru că eu aşa văd momentul în care învingi această crudă boală, numită cancer: te naşti a doua oară.

Am inițiat Legea privind Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer pentru că mi-am dorit să avem o asemenea Zi specială pentru a sărbători viaţa, pentru a-i cinsti aşa cum se cuvine pe supravieţuitori, pentru a le spune că vieţile lor contează, că sunt iubiţi şi apreciaţi. Este un moment care îmi doresc să radieze de lumină pentru că ştiu, la fel de bine ca voi toţi, ce temeri şi fantasme există în viaţa fiecăruia chiar dacă boala a fost depăşită.

Cu această ocazie, vrem să le transmitem tuturor bolnavilor un mesaj de speranţă. Să le spunem că, la capătul acestei încercări cumplite, se poate obţine împlinirea. Că şi ei pot trece cu bine linia de sosire şi pot privi în urmă cu satisfacţie, pot fi învingători.

Vă dăruiesc din suflet tuturor un nufăr galben şi vă aştept să sărbătorim împreună viaţa”, arată senatoarea Nicoleta Pauliuc într-o postare pe Facebook, alături de un mesaj video, în care spune că și ea a trecut prin această „cumplită maladie”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer

Prima zi de duminică din luna iunie a fost declarată ca Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer printr-o lege inițiată de senatoarea Nicoleta Pauliuc, promulgată în luna ianuarie a acestui an.

Potrivit legii, în scopul marcării acestei zile se organizează, la nivel naţional şi local, manifestări ştiinţifice, educative şi cultural-artistice consacrate conştientizării şi informării cetăţenilor despre provocările şi soluţiile privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer.

De asemenea, actul normativ prevede că în săptămâna premergătoare Zilei naţionale a supravieţuitorilor de cancer autorităţile administraţiei publice centrale şi instituţiile publice desfăşoară manifestările prevăzute de proiectul de lege, potrrivigt Agerpres.

Parlamentul României desfăşoară manifestări cu participarea organizaţiilor neguvernamentale pe tema proiectării unei legislaţii prietenoase cu supravieţuitorii de cancer.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi instituţiile aflate în coordonarea, sub autoritatea şi în subordinea acestuia desfăşoară manifestări cu participarea organizaţiilor neguvernamentale, sindicale şi patronale pe temele reintegrării la locul de muncă, a incluziunii sociale şi a beneficiilor de asistenţă socială a supravieţuitorilor de cancer.

Ministerul Finanţelor desfăşoară manifestări cu participarea organizaţiilor neguvernamentale, sindicale şi patronale pe tema accesului la produse financiare, în special credite şi asigurări, a supravieţuitorilor de cancer.

Ministerul Educaţiei şi instituţiile aflate în subordinea acestuia desfăşoară manifestări, cu participarea organizaţiilor neguvernamentale, sindicale şi patronale, pe teme de stil de viaţă sănătos, de solidaritate şi sprijin privind reintegrarea în şcoală a copiilor supravieţuitori ai cancerului.

De Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, Parlamentul României asigură proiecţii reprezentative pe clădirea Palatului Parlamentului între orele 22,00-24,00.

Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni şi/sau aspecte de la manifestările dedicate Zilei naţionale a supravieţuitorilor de cancer, mai prevede legea.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri