A doua tranșă de vaccin Moderna sosește sâmbătă în România

Data actualizării: Data publicării:
Fiolă de vaccin produs de compania Moderna alaturi de cutie
O nouă tranșă de vaccin produs de compania Moderna ajunge în România. Foto: Profimedia

Cea de a doua tranșă, de 21.600 doze de vaccin Moderna, va ajunge în cursul zilei de sâmbătă în România, la Institutul Cantacuzino, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. 

Transportul de sâmbătă este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman. Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi
scăzute), se arată în comunicatul transmis de CNCAV.

Vaccinarea cu dozele Moderna începe pe 1 februarie

Prima tranșă de 14.000 de doze de vaccin Moderna a ajuns în România pe 12 ianuarie, iar dozele vor fi folosite începând cu 1 februarie, atunci când începe vaccinarea cu serul produs de compania americană.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna, al cărui prospect poate fi consultat AICI, este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Moderna va livra mai puține doze de vaccin

Toate persoanele sub 65 de ani, atât persoane cu boli cronice, cât și persoane care fac parte din categoriile esențiale, programate pentru prima doză de vaccin între 30 ianuarie și 11 februarie, vor fi amânate pentru după 16 februarie, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare. Decizia este luată din cauza lipsei de vaccinuri. Cei care au primit deja prima doză nu vor fi amânați de la rapel.

Nu sunt doze suficiente de vaccin, după ce autoritățile se bazau pe dozele de la Moderna însă informațiile din acest moment arată că vom primi mai puține doze de vaccin. În aceste condiții, autoritățile preferă să asigure dozele pentru rapel persoanelor care au fost deja imunizate.

„Diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie. Precizăm că această companie farmaceutică a anunțat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior”, precizează CNCAV.

Înainte de această decizie a mai fost anunțată o altă amânare cu 10 zile pentru persoanele din categoriile esențiale.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri