Alexandru Rafila: Probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000 de cazuri noi pe zi

Data publicării:
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila portret cu masca si ochelari
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Săptămâna viitoare este posibil ca numărul de cazuri noi de COVID să ajungă la 25.000 sau 28.000 pe zi, a declarat duminică ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El spune că viteza de creştere a infectărilor este în scădere.

„Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10 - 15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. În circa 2-3 săptămâni. Un lucru e important însă, şi e bine să-l înţelegem, rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie, am avut o rată de reproducere de 1,87 - adică practic o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane, acum avem 1,25 şi, în ultimele opt-nouă zile, am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut”, a declatat Alexandru Rafila duminică, la Prima TV, potrivit Agerpres.

El a mai precizat că panta descendentă a infectărilor cu SARS-CoV-2 depinde de două lucruri: numărul de persoane care s-au îmbolnăvit în valul 5, pentru a ajunge la un fel de „imunitate de turmă”, şi de protejarea categoriilor vulnerabile.

Ministrul a subliniat și că pastila anti-COVID este o soluţie pentru tratament, care se administrează cu precauţie şi numai după evaluarea pacientului, dar nu are rol de prevenţie.

„Noi avem o serie întreagă de aşa-zişi comunicatori în domeniul Sănătăţii, îi vedem frecvent la posturile de televiziune, pe social-media, care recomandă tot felul de produse, pe care să le iei ca să nu te îmbolnăveşti. Majoritatea acestor produse sunt foarte toxice şi mi se pare foarte curios că sunt oameni care ezită să se vaccineze, dar iau aceste produse fără rost şi se pun în pericol”, a explicat Alexandru Rafila.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri