Armata Română negociază achiziționarea de tancuri Leopard 2

Data actualizării: Data publicării:
Leopard 2A7 este principalul tanc de luptă al Forțelor Armate Germane. Foto: Guliver/GettyImages
Leopard 2A7 este principalul tanc de luptă al Forțelor Armate Germane. Foto: Guliver/GettyImages

Armata română vrea tancuri moderne și negociază cumpărarea unui batalion de maşini de război de ultimă generaţie, Leopard 2.

Programul de modernizare ar urma să înceapă în 2020, anunță Agenția Europeană pentru Apărare.

Specialiştii spun că aşteaptă ultimele reacţii din partea industriei, înainte de a lansa consultările finale cu țara noastră și alte trei state: Spania, Grecia și Cipru.

Leopard 2 este, pe lângă Germania, în dotarea altor 11 state europene. Tancul este considerat printre cele mai bune din lume, fiind propulsat de un motor diesel de 1.500 de cai putere și are în dotare un tun care poate lovi o țintă situată la 2.000 de metri.

Potrivit unui site de specialitate, Jane's Defence Weekly, costul unui astfel de tanc poate depăși 8 milioane de euro.

Ministerul Apărării confirmă că are bani alocați pentru modernizarea flotei de tancuri, dar o decizie în ce privește modelul pe care ar urma să îl achiziționeze nu a fost luată.

Este prematur să vorbim la acest moment despre concretizarea proiectului derulat de Agenția Europeană de Apărare (EDA) în ceea ce privește optimizarea capabilităților de tip tanc principal de luptă Leopard 2 pentru Armata României pentru că sunt necesare o serie de proceduri de parcurs la nivelul EDA. Confirm faptul că avem discuții la acest nivel, dar acestea au o componentă predominant tehnică în acest moment”, se arată în comunicatul MApN.

Potrivit sursei citate, acest proiect a fost promovat de EDA în anul 2016, în contextul Inițiativei UE privind punerea în comun și partajarea capabilităților pentru apărare (Pooling and Sharing). Ministerul mai arată că, pentru definirea proiectului, EDA a organizat, până la această dată, un număr de 10 grupuri de lucru la care reprezentarea MApN a fost asigurată de specialiști din cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, Reprezentanței Militare a României la NATO și UE, Departamentului pentru Armamente, Statului Major al Forțelor Terestre și Direcției planificare integrată a apărării.

Argumentația principală a echipelor tehnice MApN în a susține acest demers este faptul că reprezintă o variantă optimă pentru realizarea capabilității „Armoured Heavy Battalion” din cadrul ,,Brigadă de infanterie grea”, asigurând oportunități de implicare a industriei naționale de #aparare, atât în modernizarea platformelor, cât și pentru asigurarea suportului logistic integrat pe ciclu de viață. În perioada următoare, sunt planificate noi reuniuni ale grupului de lucru la nivelul #EDA pentru armonizarea documentelor de planificare a programului”, precizează ministerul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri