Austria a plătit alocațiile pentru copiii români, după ce a fost condamnată la CJUE

Data actualizării: Data publicării:
alocatii copii romani austria
Austria a plătit alocațiile copiilor români, pe care le tăiase ilegal încă din 2019. Foto: Getty Images

În luna iunie a acestui an, Curtea de Justiție a UE (CJUE) a decis că Austria a încălcat legislația europeană când a tăiat alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat marți că autoritățile de la Viena au plătit, până în prezent, aproximativ 337 de milioane de euro familiilor.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, în iunie, că Austria a încălcat legislația europeană când a decis să reducă drastic alocațiile pentru familiile de muncitori români, polonezi, slovaci și unguri, ai căror copii locuiesc în țările de origine.

Prin legea respectivă, lucrătorii români din Austria au pierdut jumătate din alocațiile pe care ar fi trebuit să le primească pentru copiii lor rămași acasă.

Indexarea alocațiilor familiale, a creditului fiscal și a altor avantaje fiscale cu nivelul de trai din alt stat membru a fost considerată discriminare indirectă pe motiv de cetățenie.

În urma acestei decizii a CEJ, dispozițiile naționale au fost abrogate. Astfel, până în prezent, au fost plătite aproximativ 337 de milioane de euro familiilor, a anunţat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Oficialul român a salutat declarațiile ministrui pentru Familie al Austriei, Susanne Raab, care a făcut anunțul privind efectuarea plăților.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

UE a început procedura de infringement împotriva Austriei încă din 2019

Decizia privind reducerea alocaţiilor plătite de statul austriac cetăţenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2019.

Noul act normativ a redus de la 172 de euro la 85 euro cuantumul prestaţiilor lunare vărsate de către Austria pentru un copil român în vârstă de trei ani şi la 97 de euro pentru un copil ungar în vârstă de trei ani.

În 2019, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement contra Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac.

 

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri