Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională amenzile din starea de alertă. Document

Data actualizării: Data publicării:
politia control
Control politie in Gara de Nord. Foto: Facebook / Politia Romana

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională articolele din legea privind starea de alertă prin care se stabilesc contravențiile și amenzile pentru încălcarea legii. De asemenea, AvP contestă și articolul prin care Parlamentul aprobă starea de alertă instituită prin hotărâre de guvern.

Avocatul Popurului a sesizat miercuri CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la mai multe articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,potrivit unui comunicat al instituției.

AvP contestă articolele 4, 65, 66 și 67 din Legea 55/2020. 

Articolul 4 se referă la aprobarea de către Parlament a staării de alertă instituită prin hotărâre de guvern.

Art. 4

(3) Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată.

(4) Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări. 

Potrivit Avocatului Poporului, prin aprobarea de către Parlament a unei Hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, deoarece o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională.

"Prin intervenţia legislativă a art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020, Parlamentul a eliminat Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă din sfera actelor administrative normative supuse controlului judecătoresc în contencios administrativ, incluzând-o în sfera excepţiilor reglementate de art. 126 alin. (6) din Constituţie şi anume actele care vizează raporturile cu Parlamentul", se explică în comunicatul de presă.

Critica de neconstituţionalitate se referă şi la nesocotirea dispoziţiilor constituţionale ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul. Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei "noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului", Parlamentul "a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic" ce vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern.

Amenzile, contestate la CCR

De asemenea, Avocatul Poporului contestă articolele 65, 66 și 67, care stabilesc contravenții și amenzi pentru încălcarea legii stării de alertă.

"O altă critică de neconstituţionalitate se referă la trimiterile din cuprinsul legii la norme legale inexistente în fondul activ al legislaţiei (art. 65, art. 66, art. 67). Astfel, prevederile adoptate în acest mod, şi anume prin trimitere la norme legale inexistente, aduc atingere dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţie, în privinţa clarităţii şi previzibilităţii legii", a adăugat Avocatul Poporului.

AvP consideră că prevederile art. 66 lit a), b) și c), adică cele care stabilesc nivelul amenzilor, sunt neconstituționale pentru că ori sancționează contravenții al căror conținut nu e clar, ori sancționează fapte care nu există.

Art. 66

Contravențiile prevăzute la art. 65 se sancționează după cum urmează:

a) cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei contravențiile prevăzute la art. 65 lit. c)d)e)g)h)k)m)n) și ș);
b) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei contravențiile prevăzute la art. 65 lit. a)b)f)i)o)q) și s);
c) cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei contravențiile prevăzute la art. 65 lit. l)r) și t)

Argumentele Avocatului Poporului pot fi consultate aici: Exceptia AvP-10_2020

Editor: Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri