Avocatul Poporului: persoanele asimptomatice depistate cu Covid-19 nu ar mai trebui internate obligatoriu în spitale

Data publicării:
doctori coronavirus medici
Foto: Getty Images

Avocatul Poporului recomandă ministrului Sănătății ca persoanele asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 să nu mai fie internate obligatoriu în spitale, așa cum se întâmplă în prezent. Mai exact, Avocatul Poporului solicită analizarea „cu celeritate” a reglementării situației acestor persoane și întreprinderea de măsuri pentru respectarea prevederilor legale referitoare la consimțământul pacienților, cu ocazia internării în spitale a persoanelor depistate pozitiv cu noul coronavirus, informează Agerpres. 

Avocatul Poporului menţionează, într-un comunicat, că, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu, urmare unor articole apărute în mass-media, în legătură cu situaţia juridică a persoanelor infectate internate în spitale pe perioada pandemiei COVID-19.

„Iniţial, internările obligatorii s-au dispus pe baza Ordinului ministrului sănătăţii 414 din 11 martie 2020. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 622 din 14 aprilie 2020, potrivit căruia "se instituie măsura de carantină la domiciliu numai în situaţia în care spaţiul permite carantina individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor din acelaşi domiciliu, pe bază de declaraţie pe propria răspundere", inclusiv pentru „persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19)”.

„După numai o zi, acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 629 din 16 aprilie 2020, care a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, practic revenindu-se la internarea obligatorie a persoanelor care nu prezintă simptome, împotriva voinţei lor şi au posibilitatea autoizolării la domiciliu”, menţionează Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 şi ale art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020, considerând ca legea este insuficient de clară şi lipsită de previzibilitate şi lasă întreaga materie a măsurilor restrictive de libertate instituite cu scopul de a preveni şi combate răspândirea bolilor contagioase să fie reglementată prin acte normative secundare.

Astfel, în opinia Avocatului Poporului, se dă posibilitatea unui organ administrativ să dispună măsuri privind restrângerea exerciţiului libertăţii individuale şi o atare restrângere este apanajul exclusiv al Parlamentului, aşa cum a statuat Curtea Constituţională prin Decizia nr. 157/2020, mai arată Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului: România e singura țară din UE care a internat obligatoriu toate persoanele infectate

Avocatul Poporului a întreprins mai multe demersuri scrise la Ministerul Sănătăţii și a solicitat renunţarea la obligativitatea internării şi menţinerii în spital a persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 asimptomatice, adăugând că Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 860 din 21 mai 2020 prevede că „persoanele infectate cu acest virus care rămân asimptomatice pe toată durata evoluţiei infecţiei nu primesc tratament, întrucât nu s-a demonstrat că ar reduce durata de excreţie a virusului”.

Avocatul Poporului susţine că România este singurul stat din Uniunea Europeană care a internat obligatoriu şi pe perioada stării de urgenţă şi pe perioada stării de alertă toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome.

„La nivel internaţional, din informaţiile comunicate pe site-ul oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rezultă că statele membre ale Uniunii Europene, cât şi Marea Britanie şi Elveţia nu au luat măsura internării obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care sunt asimptomatice”, a mai arătat Avocatul Poporului.

„Avocatul Poporului emite prezenta recomandare: ministrul Sănătăţii va întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea respectării prevederilor legale în vigoare referitoare la consimţământul pacienţilor, cu ocazia internării persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 în unităţi spitaliceşti; ministrul Sănătăţii va analiza cu maximă celeritate necesitatea reglementării situaţiei persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19, ţinând cont de recomandările forurilor internaţionale; ministrul Sănătăţii va informa instituţia Avocatul Poporului cu privire la însuşirea Recomandării şi la măsurile dispuse”, mai informează Avocatul Poporului.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este principalul suspect în cazul crimei din Brăila. A avut nevoie de 33 de secunde pentru a-și executa...
Digi FM
Un cântăreț de 35 de ani a murit electrocutat, în timp ce susținea un concert. Bărbatul era căsătorit de doar...
Pro FM
Britney Spears, noi detalii după divorțul de Sam Asghari: „Nu voi mai fi niciodată cu un alt bărbat”
Film Now
Selma Blair, despre momentul când a fost dată jos din avion, din cauza alcoolului: „Nu aș fi aflat că sufăr...
Adevarul
Cel mai eficient tratament pentru alcoolici. Cum recunoaștem semnele
Newsweek
Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific
Digi FM
Fostul astronaut Buzz Aldrin, declarații despre Anca, românca pe care a luat-o de soție: „Sunt cel mai...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Zac Efron și Gerard Butler, vacanță de lux în St.Tropez. Actorii au petrecut pe iaht, înconjurați de prieteni...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...