Exclusiv Bode: USR a primit bani în campanie de la omul de afaceri pe care îl acuză acum pentru licitația „BMW pentru Poliție”

Data actualizării: Data publicării:
lucian bode face un gest cu mana
Lucian Bode, ministru de interne. Foto: captură video Digi24

Ministrul de Interne, Lucian Bode, îl acuză pe Cătălin Drulă și pe USR de „ipocrizie” și susține că partidul a fost „finanțat” în campania electorală din anul 2016 chiar de omul de afaceri apropiat de Klaus Iohannis, care a câștigat licitația pentru achizițiile de mașini ale poliției rutiere și despre care USR susține că a obținut acest contract ca urmare a „prieteniei cu președintele României”. „Adică vii și îi ajuți în campania electorală și acum ei finanțează campanii împotriva acestui om care i-a ajutat? Ce caracter poți să ai tu? Când a finanțat USR nu a fost o problemă? Pentru USR?”, a declarat Lucian Bode, invitat la Jurnalul de Seară de la Digi24.

Cosmin Prelipceanu: Sindicatul Europol a făcut o analiză a acestei achiziții, iar concluzia lor a fost următoarea – chiar era atât de importantă această cutie de 8+1? Mult mai interesant mi se pare că în această evaluare Europol ni se spune că IGPR putea să lărgească sfera și să solicite o plajă mai largă de oferte. Concluzia lor este că acest caiet de sarcini, adică aceste specificații tehnice au fost stabilite în așa fel încât să se încadreze un singur producător, o singură marcă și cuiul pare că este la această cutie, de 8+1. Altele n-ar fi avut 8+1.

Lucian Bode: Nu. Vreau să îi contrazic pentru că așa cum au fost elaborate specificațiile tehnice, existau cinci producători auto care puteau să furnizeze acest autospeciale. Vorbim de BMW, Jaguar, Alfa Romeo, Mercedes și Volvo. Toți cinci se încadrau, toți au 8+1 și se încadrau în specificațiile legate de capacitatea cilindrică, de categorie, de lungime ș.a.m.d. Nu a venit nimeni la prima licitație, la sfârșitul anului trecut, iar acum s-a prezentat în iunie-iulie un singur ofertant. Avem un acord-cadru semnat pentru minim 300, maximum 600 de autospeciale, respectiv un contract subsecvent pentru primele 100 care trebuie să fie livrate în maximum 270 de zile.

Cosmin Prelipceanu: Deci spuneți că informația conform căreia în aceste specificații tehnice se includea doar BMW nu este adevărată.

Lucian Bode: Categoric nu.

Cosmin Prelipceanu: Mai reproșează cei de la Europol că aceste mașini nu au șasiu întărit și nu au grilaj între locurile din spate și polițiștii care stau pe locurile din față.

Lucian Bode: Dacă mi-ar fi reproșat asociația brutarilor, le dădeam răspuns. Să fii reprezentantul polițiștilor și să nu știi tu, mare sindicalist, că aceste mașini sunt pentru poliția rutieră și că mașinile pe care le folosesc polițiștii rutieri nu au acest grilaj de care vorbesc respectivii... Aceste echipamente le găsim la mașini din zona de ordine publică. Aici, specificațiile sunt foarte clar, iar nevoie instituțională a beneficiarilor se referă clar la poliția rutieră. De aceea aici nu se regăsește acest echipament, aceste grilaje care să separe partea din față de cea din spate.

Cosmin Prelipceanu: Deci, acuzațiile politice spuneți că nu sunt fondate, acuzațiile sindicaliștilor nu sunt fondate, dar și sindicaliștii și politicienii spun că așa s-a întâmplat că licitația a fost câștigată de o firmă a unui apropiat al președintelui României.

Lucian Bode: Cine este acest apropiat al președintelui României? Cel care a finanțat USR cu peste 100.000 de lei în campania electorală. E informație publică. Cât de ipocrit să fii să folosești banii foarte buni în campania electorală din 2016 tu, Cătălin Drulă de la USR, de la aceste companii ale acestui om despre care vorbiți?

(...)

Adică vii și îi ajuți în campania electorală și acum ei finanțează campanii împotriva acestui om care i-a ajutat? Ce caracter poți să ai tu? Când a finanțat USR nu a fost o problemă? Pentru USR?

Încă o dată, aceste autospeciale sunt necesare pentru Poliția Română. Achiziția lor este legală și am arătat acest lucru de la un capăt la altul. Modul în care a încercat, Cătălin Drulă în special, asociat cu noul prieten politic Orban în ultimele zile, să uite, crezând că românii uită, că noi uităm și nu ne uităm au avut și ei în această achiziție... asta m-a deranjat cel mai tare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri