Video Bode: Votul „împotrivă” este un vot împotriva UE. Rusia se va bucura de încă o nedreptate făcută României

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul general al PNL, Lucian Bode
Secretarul general al PNL, Lucian Bode. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, joi, după votul negativ primit de România pentru Schengen, că este un vot „împotriva Uniunii Europene”. Principiile „au fost călcate în picioare”, spune ministrul, care a precizat că „aderarea la Spațiul Schengen rămâne obiectivul de țară al României”.

„Un moment de cumpănă nu doar pentru România, dar pentru UE în ansamblul ei. Am fost martorii modului în care principiile care stau la baza UE au fost umbrite de interese politice interne ale unui stat membru. Astăzi, Austria este singura țară care s-a opus aderării României la Schengen, după ce inițial a confirmat că susține această aderare.

Este o decizie profund injustă pentru România și cetățenii români care au arătat un sentiment profund pentru consolidarea proiectului european. Este o decizie care desconsideră cu bună știință faptul că prevederile actului de aderare au fost îndeplinite și concluziile unor misiuni de aderare. Este o decizie care afectează credibilitatea noastră a tuturor ca uniune de reguli și principii. Este inaccetabil să schimbi reguli în timpul procesului.

Problemele interne cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Am demonstrat asta cu cifre. România nu poate fi sancționate nemeritat pentru situația internă din Austria. Am oferit soluții, sprijin, dar nu suntem noi responsabili de situația din Austria”, a declarat, la Bruxelles, Lucian Bode.

Acesta spune că „Rusia se va bucura” de o nedreptate făcută României.

„Din păcate, aspirațiile a milioane de români, dar și normele juridice au fost puse pe locul doi. Cuvinte precum unitate, încredere, parteneriat, solidaritate sunt des folosite. Astăzi aceste principii au fost călcate în picioare. Votul împotrivă nu este un vot împotriva României, este un vot împotriva Uniunii Europene în ansamblul său. În istorie, României i s-au făcut multe nedreptăți. De cele mai multe ori a pus umărul Rusia și simțim că Rusia se va bucura de încă o nedreptate care i se face României”, a declarat ministrul român de interne.

Acesta spune că România va încerca să obțină aderarea la Schengen anul viitor.

„Efoturile nostre nu se vor opri. Aderarea la Spațiul Schengen rămâne obiectivul de țară al României. Vom repara această imensă nedreptate pentru că principiile UE vor prevala intereselor izolate de moment. Ne vom recalibra pașii pentru demersurile din următorul Consiliu sub președinția Suediei și lucrurile merg înainte”, a mai declarat Bode.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri