Cât vor plăti bucureștenii pentru apă caldă și căldură. Director Temoenergetica: Depinde cât de blândă va fi iarna

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat stă cu mâinile pe calorifer.
Foto: Profimedia Images

Jurnaliștii Digi24 au calculat cât va costa întreținerea pentru diferite tipuri de apartamente, în funcție de tarifele actuale. Dacă în următorul sezon rece în București vor fi la fel de multe avarii ca în ultimele luni, și factura de energie electrică va fi mare. Cât de mare, depinde de cât de blândă va fi iarna, a declarat la Digi24 directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu.

Calculele au fost făcute pentru luna ianuarie, cea mai rece din an. Pornim de la tariful de 346,5 lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA și de la datele referitoare la consumul mediu în ianuarie 2022, obținute de la Termoenergetica.

O persoană care locuiește într-o garsonieră va plăti pentru încălzire și apa caldă 160 de lei.

Un cuplu într-un apartament de 2 camere va plăti 242 de lei.

O familie de 3 persoane într-un apartament de 3 camere va plăti 305 lei, iar patru persoane într-un apartament de 4 camere, 388 lei.

Costurile sunt cu 142 la sută mai mari decât cele din sezonul rece anterior. Sumele nu sunt nici pe de parte cele finale. Apa caldă și căldura reprezintă, în medie, 80 la sută din suma finală plătită de locuitorii din blocuri pentru întreținere. La cele două se adaugă cheltuielile pentru apa rece, întreținerea scării, ridicarea gunoiului, energia electrică folosită de lift și altele.

Cât ar costa întreținerea în total

Factura pentru o garsonieră în ianuarie ar fi de 200 de lei.

Pentru un apartament de două camere, va fi un cost total de 303 lei.

O familie dintr-un apartament de trei camere va plăti 382 lei, iar o familie de 4 persoane, dintr-un apartament de 4 camere, va plăti 485 lei.

Am ajuns la aceste sume ținând cont de datele despre consumul mediu de la Termoenergetica, referitoare la iarna trecută. Cum în mare parte a sezonului rece trecut au fost avarii, căldura s-a furnizat sub parametri.

Rețeaua de termoficare este în stare critică, avariile apar zilnic. 75% dintre conducte necesită înlocuire, iar din țevile fisurate curg în pământ 2500 de tone de apă caldă pe oră.

Pentru a restabili presiunea din conducte, centralele termoelectrice pompează mai multă apă fierbinte. Drept urmare, facturile pot ajunge la peste 400 de lei pentru două camere și peste 600 de lei la trei camere. Pentru a se încălzi, bucureștenii vor fi nevoiți să folosească radiatoare, calorifere electrice sau aeroterme. În aceste condiții, va crește consumul de electricitate, respectiv și facturile pentru energie electrică. 

Prețul plafonat se stabilește în funcție de consumul mediu lunar pe anul trecut 

De exemplu pentru un client casnic, care are un consum de până în 100kWH, prețul va fi plafonat la 68 de bani pe kilowatt pe oră.

Pentru cei care se încadrează de la 100 până la 255 de kilowati/oră, prețul va fi plafonat la 80 de bani. Cei care depășesc acest prag, vor plăti la prețul pieței. 

Director Termoenergetica: S-au făcut reparații la rețea, dar nu e de ajuns

Claudiu Crețu, director general al Termoenergetica, a declarat că aceste calcule sunt estimative, dar depind de mai mulți factori.

"Dacă blocul este anvelopat, atunci evident consumul de energie termică este mult mai mic.

Depinde de poziția blocului, dacă este în bătaia vântului sau nu, pentru că fiind în bătaia vântului pierde energia termică mult mai accentuat. Deci sunt mai mulți factori și atunci suma respectivă nu este o sumă fixă.

Raportat la starea sistemului, în condițiile în care dacă iarna viitoare va fi în temperaturile ultimelor 2-3 ierni, adică o iarnă mai blândă, ne putem aștepta și la cifrele respective și la o funcționare rezonabilă a sistemului.

Evident, din cauza vechimii conductelor, a miilor de km de conducte, ne putem aștepta la avarii, dar vom fi mobilizați să rezolvăm aceste avarii în timpul cel mai scurt", a declarat Crețu.

El a spus că în această vară s-au făcut revizii și reparații, pentru ca rețeaua să fie pregătită pentru sezonul de iarna, dar "nu este de ajuns".

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri