Ce preț are bradul de Crăciun în 2020

Data actualizării: Data publicării:
brazi de craciun
Brazii de Crăciun sunt la mare căutare în 2020. Pandemia îi face pe mulți oameni să petreacă Crăciunul acasă Foto: Guliver/GettyImages

Conform tradiției, brazii de Crăciun se împodobesc în seara de 24 decembrie. Nu mai este mult până atunci. Cei care încă nu au cumpărat un brad trebuie să fie atenți de unde îl iau. Mergeţi din timp în căutarea bradului perfect, goana după pomii de Crăciun este în toi, mai ales că până la sărbătorile de iarnă au mai rămas doar câteva zile.

Romsilva a scos la vânzare 42.000 de brazi, crescuţi în pepiniere, însă poliţiştii au confiscat pomi de Crăciun tăiaţi ilegal în valoare de peste 300 de mii de lei.

La Piaţa Obor, cumpărătorii sunt dispuşi să plătească şi câteva sute de lei pentru brazi naturali, care să le umple casele de atmosfera festivă. Exemplarele de peste 3 metri înălţime ajung şi la 650 de lei.   

Vânzătorul scoate bradul din folie și îl pune în fața cumpărătorilor, scuturându-l ca să-și etaleze bogăția de ramuri.

Cumpărătorii sunt convinși că frumusețea bradului merită banii: „Da, ăsta e! Îl luăm cum a fost ambalat!”

„Să fie bogat, să fie la un preț rezonabil și am găsit”, explică doamna. A plătit 150 de lei cu ambalat cu tot.

Brazii naturali se vindeau ca pâinea caldă în Piaţa Obor acum câteva zile. Cumpărătorii au venit să caute pomi de Crăciun de la prima oră.

Cât costă brazii naturali de import

- Ce căutați?

- Un brad natural, unu jumate, cam atât, spune o altă doamnă.

-De ce natural și nu artificial?

- Să îi simt mirosul, că e Crăciun!

***

- Cum e acela de acolo, e foarte frumos, dar e foarte scump! arată o altă cumpărătoare.

- Cât costă?

- 300!

- Veți mai căuta?

- Cred că nu, mă opresc aici că sunt foarte frumoși!

***

- Cum vi se par prețurile?

- Bine că am avut ce să cumpărăm până la urmă, spune o tânără.

- După ce criterii ați ales?

- Să fie cât mai bogat, să fie ceva frumos în casă, să miroasă a brad... Aș fi luat și artificial, dar merg pe tradiția familiei.

Acești brazi sunt aduși de la o pepinieră din Danemarca. Prețurile variază între 79 și 449 de lei. Zilnic, se vând în jur de 250 de bucăți.    

Comercianţii spun că brazii rămăşi nevânduți sunt transportaţi în Republica Moldova după 24 decembrie. Acolo, oamenii îi cumpără şi mai târziu, pentru a-i păstra proaspeţi pentru sărbătorile pe rit vechi.

Cât costă brazii românești

În piaţă se găsesc şi brazi mai ieftini, crescuţi în România.

- Avem preţuri de la 15 lei până la 100 de lei, spune Mihai Popa, antreprenor.

- De unde sunt aduși?

- De la Alba Iulia.

- Ați schimbat prețurile față de anii trecuți?

- Am schimbat prețurile, mai mici. Și cu jumate.

Şi Romsilva a scos brazi şi molizi la vânzare, crescuţi în pepinierele silvice. Exemplarele de peste 2 metri înălţime costă 35 de lei, dacă sunt cumpărate direct de la sursă.

„Anul acesta sunt puși la dispoziție 42.662 de brazi. Prețul brazilor este până la 1,3 m înălțime, 15 lei, iar de la 1,3 la 3m ajung la 35 lei per bucată. Aici depinde dacă nu se vând de la drum forestier, se vând din piețe,  cheltuieli cu transportul și cu manipularea brazilor  și sunt alte prețuri”, explică Teodor Țigan, director Romsilva.

- Anul acesta e o cerere crescută?

- Acum poate chiar mai mult, stau oamenii mai mult acasă și  fiecare vrea să aibă câte un brăduț de sărbători, confirmă oficialul Romsilva. 

Tăierea ilegală de brazi este infracțiune

Pe de altă parte, poliţiştii şi angajaţii gărzilor forestiere fac controale atât în trafic, cât şi în pieţe şi au găsit mii de brazi tăiaţi ilegal din păduri.

„Au fost confiscări în această perioadă, au fost și persoane care au tăiat ilegal, au transportat ilegal,  avem undeva 1.500 de pomi de Crăciun confiscați până la această dată la nivel național. S-a modificat anul acesta Codul silvic, principala schimbare a fost că nu mai există nicio contravenție pentru tăieri ilegale de arbori, ci orice arbore tăiat se încadrează deja la infracțiune”, atrage atenția Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Tăierile arborilor fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 7 ani.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri