Ciucă: La sfârşitul anului, inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. În 2023 va fi o tendinţă de scădere

Data actualizării: Data publicării:
ciuca in parlament
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: George Călin / Inquam Photos

Inflația va înregistra anul viitor o tendință de scădere, urmând să se apropie de 10%, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă. „La sfârșitul anului, inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%”, a subliniat prim-ministrul.

Ciucă a comentat, joi seară, inflaţia de aproape 17% anunţată de INS pentru luna noiembrie, precizând că este doar o comparație cu noiembrie 2021.

„În analiza pe care am făcut-o când am primit aceste cifre, a rezultat foarte clar că, la sfârşitul anului, inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. Este doar o cifră de comparaţie între inflaţia pe 2022 comparativ cu noiembrie 2021”, a afirmat premierul.

Întrebat dacă se aşteaptă la o scădere a preţurilor în lunile februarie-martie ale anului viitor, premierul a spus: „Am discutat cu specialiştii de la Ministerul de Finanţe, am discutat cu specialiştii de la Banca Naţională şi am încercat să identificăm evoluţia viitoare pentru 2023. Din datele pe care le-am primit există o tendinţă în scădere pentru anul 2023 şi aşa cum rezultă din analiză este foarte posibil ca inflaţia să se apropie de 10%".

El a menţionat că instituţiile naţionale şi internaţionale prevăd pentru România o creştere economică pentru 2023, chiar dacă "nu la fel de mare" precum cea din 2022, iar aceasta va permite creşterea salariului minim şi continuarea sprijinirii populaţiei vulnerabile.

"Rostul nostru a fost să facem în aşa fel încât să asigurăm echilibru economic, creşterea economică, să aducem cât mai mulţi bani la bugetul de stat, ca să putem să avem la dispoziţie sumele necesare să îi sprijinim pe cei care sunt cu adevărat vulnerabili şi au nevoie de sprijinul guvernamental. În bugetul de stat pentru anul 2023 am avut aceeaşi abordare, astfel încât să continuăm să investim în economie, să asigurăm creşterea economică şi să nu intrăm în trendul deja previzionat de scădere şi de intrare în recesiune economică. Toate instituţiile - şi naţionale şi internaţionale - ne prevăd o creştere economică, sigur, nu la fel de mare ca cea de anul acesta, dar o creştere economică, ceea ce ne dă garanţia că vom putea să avem la dispoziţie sume prin care să asigurăm creşterea salariului minim şi, desigur, continuarea sprijinirii populaţiei vulnerabile, astfel încât să trecem cu toţii cu bine prin această perioadă", a spus el. 

Rata inflației în noiembrie a ajuns la aproape 17%, față de doar 15,3% în luna precedentă, conform INS. Rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 15,9%. Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 este 16,8%.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri