Comisia Europeană, despre ajutorul oferit țării noastre: „România a fost un membru foarte activ al familiei de protecție civilă din UE”

Data publicării:
masina pompieri si avion militar cu ajutoare UE
UE a trimis echipamente și medicamente din rezerva strategică pentru tratarea pacienților COVID din spitalele românești. Foto: DSU

Uniunea Europeană a trimis până acum în România 250 de concentratoare de oxigen și peste și 5.000 de flacoane de anticorpi monoclonali, ca ajutor din rezerva strategică a UE, pentru tratarea pacienților COVID în stare gravă. Alte peste 20 de ventilatoare și concentratoare de oxigen urmează să ajungă în țară, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, remis vineri. Comisarul european pentru gestionarea crizelor spune că ajutorul reprezintă și o formă de reciprocitate la eforturile depuse de țara noastră pentru a oferi asistență altor state UE în timpul pandemiei.

UE a furnizat 200 de concentratoare de oxigen din rezerva medicală strategică rescEU depozitată în Țările de Jos, 50 de concentratoare de oxigen provenind din Polonia și 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali din Italia, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii. Echipamentele și medicamentele au fost trimiser ca urmare a solicitării de asistență din partea României, potrivit comunicatului.

În plus, 15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen vor fi transportate din Danemarca în România prin intermediul acestui mecanism.

„UE este alături de România, întrucât COVID-19 continuă să reprezinte o amenințare la adresa vieții umane și pune o presiune extremă asupra sistemului de sănătate. Aș dori să le mulțumesc Danemarcei, Italiei, Poloniei și Țărilor de Jos pentru că au acordat rapid asistență României. România a fost un membru foarte activ al familiei de protecție civilă din UE, oferindu-le asistență altor țări pe toată durata pandemiei. Cele mai recente livrări către România demonstrează că solidaritatea UE funcționează în mod reciproc˝, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

De la izbucnirea pandemiei, prin mecanismul de protecție civilă al UE s-a coordonat și cofinanțat livrarea a peste 190 de milioane de echipamente medicale și individuale de protecție, s-au consolidat spitalele cu personal medical suplimentar și s-au furnizat vaccinuri și alte echipamente esențiale în peste 55 de țări. În plus, UE a instituit o rezervă medicală strategică rescEU și un mecanism de distribuție în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE.

Rezerva permite livrarea rapidă de echipamente medicale găzduite de Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, România, Slovenia, Suedia și Țările de Jos, se mai precizează în comunicat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri