CTP, despre Macron: Evită să pronunțe cuvântul „genocid”. Păi, ai fost la Kiev, la Bucha, la Irpin, la Mariupol? N-ai fost!

Data publicării:
Emmanuel Macron se pregătește să facă declarații.
Cristian Tudor Popescu a vorbit vineri seara, la Digi24, despre atitudinea lui Emmanueal Macron cu privire la masacrele din Ucraina și a comentat faptul că președintele francez evită să pronunțe cuvântul „genocid”. Foto: Profimedia

Cristian Tudor Popescu a vorbit vineri seara, la Digi24, despre atitudinea lui Emmanuel Macron cu privire la masacrele din Ucraina și a comentat faptul că președintele francez evită să pronunțe cuvântul „genocid”. „Păi, ai fost la Kiev, maître Macron? N-ai fost să vezi! Ai fost la Bucha, la Irpin, la Mariupol? Ai fost să vezi ce este acolo?”, întreabă retoric gazetarul. „Contează ce este acolo și cum califici ce este acolo. Face un dans pe poante, domnul Macron, care mă calcă pe nervi”, a adăugat CTP.

Cristian Tudor Popescu: Atitudinea lui Macron... Dacă n-ar fi Le Pen asta... i-aș zice de dulce lui Macron. „En francais facile” i-aș spune domnului Macron, ceva de „merde”, așa...

Ce se apucă să spună? Că el n-a rostit cuvântul „genocid”, pentru că atunci, națiunile europene ar trebui să țină seama - potrivit protocoalelor internaționale – de calificarea drept „genocid” a ceea ce se întâmplă în Ucraina și ar trebui să reacționeze militar.

Și atunci, zice el, „de aia nu spun eu genocid. Ca să nu reacționăm militar”.

Păi, ai fost la Kiev, maître Macron? N-ai fost să vezi! Ai fost la Bucha, la Irpin, la Mariupol? Ai fost să vezi ce este acolo? Contează ceea ce este acolo, nu că iei tu sau nu, potrivit protocolului, atitudine militară, de la Paris.

Nu! Contează ce este acolo și cum califici ce este acolo. Deci, face acolo un dans pe poante, domnul Macron, care mă calcă pe nervi.

Firește, că nici nu intră în discuție să câștige madam Pampon, aia. Va câștiga Macron, pentru că sunt niște reguli, totuși, matematice. Ține seama și de cum votează francezii de-a lungul timpului, și de rezultatele din primul tur față de al doilea, și de ce s-a întâmplat în 2017. Șansele sunt foarte mici pentru Le Pen.

„Macron a neglijat problemele interne”

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Și rezultatul din primul tur ne arată o situație a societății europene, nu doar în Franța avem fenomenul ăsta.

Cristian Tudor Popescu: Nu! Putinei sunt peste tot! În toate țările din Europa sunt.

Claudiu Pândaru: Te-ai fi așteptat ca această doamnă să obțină mai puțin, după grozăvia stârnită de Putin în Ucraina.

Cristian Tudor Popescu: Păi, nu. Nu, pentru că, hai, să ne gândim așa – Doamna a obținut cât a obținut, pentru că mor ucrainenii omorâți în felul ăsta de hoarda rusă ucigașă. Dar ungurii? Ungurii au uitat, se fac că uită, nu le pasă de faptul că mii de unguri, peste 3.000 de unguri au fost omorâți de tancurile rusești pe străzile Budapestei și alte localități, în 1956. În toamna lui 1956. „Ce mai contează asta? Au murit e de mult, pe noi ne interesează acum buzunarul și burta”, asta spun ungurii în clipa de față, asta spune Orban, ei sunt de acord... „Da, domne, dacă luăm gaz ieftin de la ruși, dă-i în mă-sa pe ucraineni! Ce ne interesează?”.

La francezi este la fel. Doamna Le Pen a obținut nu atât cu retorica aia a ei anti-NATO și anti-UE, a obținut voturi pentru că a folosit, așa cum fac și pechinezii ăștia ai ei, de aici de la Românica, ăștia, cum îi cheamă... AURiferii ăștia..., a obținut voturi asumându-și și făcând campanie pe temele interne ale francezilor, că și acolo cresc prețurile, și acolo sunt mari probleme, sunt probleme rasiale în Franța, reale. În România nu sunt, în Franța sunt, enorme. Și toate aceste probleme interne ale Franței ea și le-a atribuit, și le-a pus în frunte - „Rezolv eu!”. Pe asta a obținut, mai mult, voturi, decât pe problematica externă, asta cu UE și NATO, în vreme ce Macron a neglijat problemele interne. Poate acum, în astea două săptămâni să se ocupe de ele, dându-se drept marele pacificator al Europei, cu aroganță.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri