De câți bani are nevoie un om pentru a duce o viață ideală? Majoritatea s-ar mulțumi cu 10 milioane de dolari

Data publicării:
masinuță de jucărie pe un teanc de bani și o hartă
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

De cât de mulți bani ar avea nevoie o persoană pentru a duce o „viață absolut ideală”? Cercetătorii resping ideea că toți oamenii își doresc să fie extrem de bogați, însă datele arată că mulți dintre americani își doresc miliarde peste miliarde de dolari.

Răspunsul pentru majoritatea oamenilor, conform unei noi cercetări realizate de psihologii de la Bath și Exeter, este 10 milioane de dolari. Cu excepția americanilor, însă – unii dintre ei spun că ar avea nevoie de 100 de milioane de dolari pentru o viață ideală, în timp ce alții merg chiar mai departe și insistă că ar avea nevoie de 100 de miliarde.

O cercetare care a sondat aproape 8.000 de oameni din toată lumea, citată de The Guardian, a descoperit că în 86% dintre țări, majoritatea oamenilor cred că pot ajunge la un standard ideal de viață cu 10 milioane de dolari sau mai puțin.

La întrebarea „care ar fi premiul ideal la loterie”, în majoritatea țărilor, oamenii au răspuns majoritar că 10 milioane de dolari sau mai puțin ar fi bani suficienți – Argentina (76%), China (74%), Brazilia (72%), Rusia (71%) Suedia (69%), India (69%), Australia (66%), Franța (66%), Coreea de Sud (64%), Marea Britanie (63%), Africa de Sud (62%). Ceva mai lacomi sunt americanii, care au dat acest răspuns doar în proporție de 46%.

În Argentina, India și Rusia, mai mult de jumătate dintre cei întrebați au spus că 1 milion de dolari sau mai puțin ar fi suficienți pentru o viață ideală. 

În SUA, însă, majoritatea celor întrebați au spus că ar avea nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari pentru a duce o viață ideală, în timp ce 31,7% cred că ar avea nevoie de cel puțin 100 de miliarde de dolari.

În Regatul Unit, cel mai popular răspuns, 26%, a fost un milion de dolari, iar o majoritate crede că 10 milioane sau mai puțin ar fi bani suficienți. Doar 13% cred că ar avea nevoie de 100 de miliarde sau mai mult.

Bogații lumii continuă să se îmbogățească, cei mai săraci se afundă tot mai mult în sărăcie și datorii

„Principiul economic de bază, conform căruia toată lumea este motivată de nevoi nelimitate și este blocată pe o bandă rulantă a consumerismului și încearcă să acumuleze cât de multă bogăție este posibil este neadevărat”, a concluzionat studiul publicat în Nature Sustainability.

„Credința în acest principiu a avut și consecințe teribile pentru sănătatea planetei. Dorința de a crește continuu bogăția individuală și urmărirea unei creșteri economice fără sfârșit are un preț mare. Cu cât a crescut bogăția, cu atât a crescut și cantitatea de resurse folosite și poluarea”.

Dr. Paul Bain, cercetătorul a care a condus studiul, de la departamentul de psihologie al Universității din Bath, spune că cifrele menționate în majoritatea răspunsurilor ar putea să pară mari, însă când vorbim de un nivel de trai ideal pe parcursul unei vieți întregi, ele sunt, de fapt, relativ modeste.

„Ideologia nevoilor nelimitate, atunci când este portretizată ca natură umană, poate să creeze o presiune socială pentru oameni spre cumpărarea mai multor lucruri decât își doresc cu adevărat”, spune el.

Dr. Renata Bongiorno, co-autoare a raportului spune: „Descoperirea ne arată că felul în care gândește majoritatea oamenilor nu se reflectă în politici. Ele permit acumularea unei cantități excesive de bogăție în mâinile unui număr mic de indivizi”.

Un număr tot mai mare de politicieni și de oameni influenți în societăți cer introducerea unor taxe pe bogăție în toată lumea pentru a ajuta la micșorarea prăpastiei dintre cei mai bogați și cei mai săraci oameni din lume.

Rowan Williams, de exemplu, fost arhiepiscop de Canterbury, a cerut o taxă pe bogăție în Marea Britanie, care să fie aplicată superbogaților pentru a reduce „inegalitățile excesive” care „afectează profund încrederea și moralul nostru colectiv”.

În Regat, cele mai bogate 1% dintre gospodării dețin cel puțin 3,6 milioane de lire, în timp ce cele mai sărace 10% au 15.400 sau mai puțin, iar mai mult de jumătate au datorii mai mari decât valoarea activelor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri