Cum își continuă elevii educația în criza COVID-19. Măsurile Ministerului Educației

Data actualizării: Data publicării:
monica anisie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Monica Anisie, a impus o serie de măsuri de urgență în școli pentru prevenirea infectării cu coronavirus, printre care se numără suspendarea cursurilor, dar și amânarea examenelor. 

Decizia Guvernului PNL de a închide unitățile de învățământ până pe data de 23-24 martie, cu posibilitatea de prelungire până după Paște, este doar una dintre măsurile preventive, menite să limiteze răspandirea coronavirus.  

O altă măsură luată de către Ministerul Educației este amânarea simulărilor pentru Evaluarea Națională, a examenului național de Bacalaureat, dar și diferite probe practice sau diverse concursuri.

De asemenea, se suspendă desfășurarea tuturor olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive. Guvernul a mai anunțat sistarea programelor de studii de tip schimb de experiență și stagii de practică în spitale ale studenților și ale cursanților școlilor postliceale sanitare.

Proiectul „Teleșcoala”, cursurile se mută din sala de curs acasă

Ministerul Educației și Cercetării a apelat la utilizarea platformelor online, puse la dispoziție în mod gratuit de către mai multe companii. Suplimentar, însă, a realizat un parteneriat cu Televiziunea Română tocmai pentru a facilita accesul la educație și pentru acei copii care nu pot avea acces la platformele online. Cu ajutorul profesorilor voluntari (peste 50 de profesori), de luni, 16 martie, au fost difuzate primele emisiuni de predare-învățare. Teleșcoala începe de la ora 9:00 pentru elevii claselor a VIII-a și după-amiază, de la ora 15:00, pentru clasa a XII-a.

„Am lansat campania #ÎmiPASĂ #ȘcoaladeACASĂ. Prin această campanie îmi doresc să transmitem elevilor, studenților și părinților încurajarea de a se proteja de infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) evitând pe cât posibil spațiile aglomerate.

Totodată, este important ca elevii să conștientizeze că procesul de învățare continuă cu școala de acasă prin intermediul soluțiilor alternative: cursuri suport online și lecțiile de la TeleviziuneaRomână.

Sănătatea și siguranța copiilor noștri sunt mai importante decât oricând. Să fim responsabili și să continuăm învățarea de acasă!", a declarat Anisie pe pagina de facebook. 

De asemenea, Guvernul susține realizarea de cursuri suport pentru elevi, asistate de tehnologie și accesarea suitei de aplicații educaționale oferite sub licență gratuită de Google și Microsoft. 

Înscrierea în clasa pregătitoare 2020 se va prelungi

Înscrierea pentru clasa pregătitoare se realizează în continuare online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor. Totodată, și activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor.

Autoritățile au mai anunțat că toate activitățile extrașcolare sunt și acestea anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior. De asemenea, activitățile din cadrul programului „Școală după școală" care funcționează în unitățile de învățământ de stat sau particulare sunt suspendate în această perioadă, dar și activitățile de formare și evaluare finală destinate personalului didactic din învățământul preuniversitar.

În ceea ce privește drepturile salariale, MEC asigură întreg personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular acreditat că nu vor fi afectate de măsurile privind suspendarea cursurilor. În plus, se va constitui un Grup de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei COVID-19.

Articol susținut de PNL

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...