Educaţia financiară ajunge în toate şcolile din România: „Este despre viaţă, despre cum putem cunoaşte un grad de bunăstare mai mare”

Data publicării:
elevi in clasa
Foto cu caracter ilustrativ: GettyImages

A doua ediţie a Zilei Educaţiei Financiare în România, instituită în data de 11 aprilie, a fost marcată de o serie de evenimente în instituţii de învăţământ din toată ţara, autorităţi publice, instituţii cu profil financiar şi companii private din domeniu.

George-Cristian Tuţă, deputat PNL, preşedinte al Comisiei pentru automatizare şi viitorul muncii, iniţiator al proiectului de lege ce a instituit Ziua Educaţiei Financiare în România, a menţionat că obiectivul principal al acestei legi a fost de a le oferi românilor instrumentele care să le permită accesul la un grad mai mare de bunăstare.

„Educaţia financiară este despre viaţă, despre cum putem cunoaşte un grad de bunăstare mai mare. Iar incluziunea financiară, un subiect mai amplu, este soluţia la două dintre problemele României: cea economică şi cea de transformare digitală. Legea pentru Ziua Educaţiei Financiare a apărut din nevoia de a începe o discuţie publică pe acest subiect. Mă bucur să văd interes ridicat din partea şcolilor, autorităţilor din domeniu, instituţiilor publice şi companiilor private pentru evenimente de educaţie financiară. Avem, fără îndoială, un obiectiv comun: o societate educată financiar şi creşterea gradului de bunăstare”, a declarat George-Cristian Tuţă.

Deputatul remarcă, de asemenea, şi includerea educaţiei financiare în legea învăţământului preuniversitar, adoptată recent de Guvern şi aflată în dezbatere în Parlament, ca temă inclusă în disciplinele de studiu şi modulele de pregătire obligatorii (articolul 85, alin 7 din forma actuală).

„Educaţia financiară, care începe de la o vârstă fragedă şi se extinde pe întrega perioadă a vieţii, este cea mai eficientă pregătire pentru luarea unor decizii financiare importante. Este esenţial să avem educaţie financiară în toate şcolile şi le mulţumesc în mod special tuturor cadrelor didactice care au înţeles nevoia includerii acestei teme în procesul de formare a copiilor noştri”, a mai spus iniţiatorul legii.

Totodată, pentru a marca Ziua Educaţiei Financiare, deputatul George Tuţă a participat astăzi la ediţia a doua a evenimentului ”EduFinFest - Inteligenţa financiară se învaţă”.

11 aprilie a fost declarată Ziua Educaţiei Financiare prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022, ca un prim pas al unei politicii de educaţie financiară pentru toţi românii.

Conform legii, Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, precum şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice în domeniul educaţiei financiare, dedicate acestei zile.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri