Elevul cu nota 2 la purtare, după ce și-a ironizat profesoara, a scăpat de sancțiune în instanță. Ce spune CTP

Data actualizării: Data publicării:
profesoara-elev-buzau-nota-2-purtare-ctp

Corpul de control al Ministerului Educaţiei trebuie să facă lumină în cazul unei sancţiuni aplicate nejustificat unui elev de la un liceu din Buzău. Adolescentul, care e în clasa a XI-a, a postat pe Facebook un clip în care profesoara lui de Desen interpretează, alături de alte două femei, o melodie cu versuri ce descriu un comportament cel puţin discutabil. Drept pedeapsă, elevul a primit nota 2 la purtare. Cazul a ajuns în instanţă, iar judecătorii au anulat pedeapsa. Deocamdată nici liceul, nici profesoara nu au oferit un punct de vedere. Cazul a fost analizat de gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Versuri din melodia cântată de profesoară:

„Vreau să merg la mare şi să stau la soare, dar n-am cu cine şi n-am cu ce.

Mă am doar pe mine, ia priviţi mai bine

Hai că nu de coalea, bre

Stau şi aştept şi tot mă gândesc

Cum să fac să mă lipsesc de un băiat.

Stau şi aştept să mă lipesc de un băiat

M-aş duce cu el la un hotel, dar ce păcat că n-are în portofel…”

Elevul liceului Haşdeu din Buzău a postat acest videoclip în 2018 pe un grup unde erau mai mulţi colegi, atrăgând atenţia asupra versurilor melodiei cântate acum mai mulţi ani de profesoara lui de desen.

Elena Voicu, mama elevului: „În urma unei note de 3 luată la desen, dar ascultat la teorie care nu a fost predată, a făcut un comentariu mai acid. De aici au început toate problemele lui. Liceul cere ca elevul să fie perfect dar liceul nu vede ce are în ogradă, ei știau de videoclip, lor li s-a părut corect acel videoclip care avea cuvinte nelalocul lor”.

Elevul a primit nota 2 la purtare după ce a fost chemat în comisia de disciplină a liceului.

Elena Voicu, mama elevului: „I-am arătat presiunea care se face asupra lui Andrei, cu fel de fel de acţiuni, cu plângeri penale, cu oprirea scutirilor medicale. Din tot liceul numai el este monitorizat”.

Monica Anisie, ministrul Educației: „Mama elevului a făcut o sesizare către mine, acum câteva săptămâni și am transmis părinților că mă voi ocupa de acest aspect. Am trimis acolo o echipă de control din cadrul Ministerului Educației. În momentul în care ești profesor trebuie să știi că trebuie să fii și un model pentru elevi. Prin urmare, în momentul în care ajungi profesor îți asumi și ceea ce ai făcut înainte și ce vei realiza pe timpul cât ești cadru didactic”.

Nota la purtare a fost anulată în instanţă, însă decizia nu este definitivă pentru că procesul nu s-a încheiat. Profesoara nu oferit până acum un punct de vedere, iar liceul urmează să dea o reacţie, după finalizarea concluziilor corpului de control.

Cristian Tudor Popescu: „Este o ironie de foarte bună calitate”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a spus, marți, la Digi24, că „nu au greșit nici doamna profesoară, nici domnul elev. Nu ei au greșit. Comportamentul agresiv și absurd aparține acelor profesori, comitetul care i-a dat 2 la purtare elevului în cauză”.

Această știre nu menționează ce a spus elevul. Hai să vedem care e crima! O să spun eu acum, m-am mirat că n-ați dat. Să vedem ce a pus pe Facebook: «Colegiul Hașdeu e liceul în care e interzisă purtarea bărbii şi părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minţi ale sistemului de învăţământ, acest struţo-cămilă al artei, care se zbate între vocaţia de a cânta şi a desena»Acest elev are o ironie de o bună calitate, aici nu e vorba de insulte, de trivialități. Este o ironie de foarte bună calitate, mai ales că știe ce e aceea o struțo-cămilă și o folosește bine această expresie care vine de la Dimitrie Cantemir, ceea ce înseamnă un nivel destul de ridicat al acestui text”, a subliniat gazetarul.

Cristian Tudor Popescu a adăugat că elevul „pune în opoziție regulile stricte ale liceului cu faptul că doamna profesoară se manifestă în timpul liber așa, cu acele versuri, care nici acelea nu sunt un capăt de țară. E un limbaj foarte cunoscut elevilor, nimic special, iar doamna profesoară n-a făcut cu acel clip vreo obscenitate. E o melodie nevinovată, e genul de temă foarte răspândită printre tineri și tineri sunt și profesorii. Doar n-o să pretindem acum ca o profesoară să fie călugăriță. N-a făcut nimic deosebit, elevul la rândul lui a ironizat-o într-un mod fin și inteligent și lucrurile trebuiau să se încheie aici, pentru că acel clip era public”.

În ceea ce privește prima parte a mesajului scris de elev - «Băi băieţi, eu zic să facem o mişcare prin care să îi găsim profei de desen un băiat de care să se lipească.» - gazetarul a spus că „asta nu e în regulă, asta nu mai e ironie fină, restul e în regulă însă nu știam de această frază. Aici a depășit limita bunului simț acest băiat, doamna profesoară a cântat versurile unei melodii, nu înseamnă că respectiva cântăreață chiar dorește să se lipească în momentul ăla de un băiat”.

Gazetarul consideră că pentru această frază elevul trebuia sancționat: „A făcut asta pentru că probabil era supărat pe profesoară pentru că i-a dat o notă mică”.

Nu trebuia să se ajungă în niciun caz în instanță, pedeapsa aplicată elevului a fost excesivă”, a mai spus gazetarul.

Redactor site: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri