Video Scandal în Educație. Ministerul renunță la pedepsele dure pentru elevi, dar refuză să spună cine le-a propus

Data actualizării: Data publicării:
Elevi pe hol, într-o școală.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Educației ar fi vrut să pedepsească elevii ca în vremea comunismului. Adică, să fie mustrați în fața colegilor, mutați la o altă școală ori sancționați pentru că nu poartă uniformă. În fața valului de reacții negative, reprezentanții ministerului anunță că vor renunța la propunere, dar nici nu vor să spună a cui a fost ideea.

Propunerile care ar întoarce școala din România pe vremea comunismului au venit din partea Ministerului Educației. Instituția condusă de Ligia Deca ar vrea să introducă în Statutul Elevului pedepse traumatizante, devenite în 2022 doar amintiri neplăcute: mustrarea elevilor în fața colegilor, transferul în altă clasă și pedepse pentru lipsa uniformei.

Daniela Vișoianu, expert în educație: Sunt copii care spun că profesorilor nu le pasă de noi. Nu le pasă de ce simțim, că nu am înțeles, că avem o zi mai proastă. Profesorii spun noi nu ne mai descurcăm cu anumiți elevi că nu mai pot fi exmatriculați. Soluția va fi ca profesori mai slabi ca putere în sistem să primească acești elevi la clasă.

Și politicieni din toate partidele critică propunerile, despre care spun că ar încălca legi deja existente și ar crea noi probleme.

Adriana Săftoiu, fost deputat PNL: Sunt proceduri de dinainte de 1989. Se vorbește de ținută adecvată, dar sper să reglementăm foarte clar ce înseamnă ținută decentă, pentru că cuvântul decent poate fi diferit pentru un om de 40-50 de ani și un adolescent de 12-14 ani.

Ștefan Pălărie, senator USR: Elementele nu aduc aminte de comunism, ci de Evul Mediu.

Natalia Intotero, deputat PSD: Legislatia spune că elevul trebuie să partice la cursuri în școala care este în proximitatea domiciliului, deci ar încălca celelalte prevederi legislative această posibilitate de a-l duce la altă școală. Pe de alta parte avem localități mai mici unde este o singură școală. Ce faci cu acel elev? Unde îl duci? Cred că ar crește și numărul elevilor care ar solicita platp pentru transportul școalar și aici avem din nou probleme.

În locul ministrului Educației a vorbit un secretar de stat, care însă a refuzat să spună cine a venit cu propunerile.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Are mai puțină relevanță atât timp cât e un document intermediar. Veți vedea că atunci când proiectul se va transforma în ordin oficial aceste lucruri nu se vor mai regăsi.

Reacțiile venite inclusiv din partea elevilor au dus la retragerea proiectului controversat de pe ordinea de zi a Comisiei de dialog social.

Robert Avram, președinte interimar CNE: Am solicitat ministerului să avem cât mai repede o serie de consultări pe marginea proiectului.

Discuțiile privind modificarea Statutului elevului ar urma să fie reluate după Crăciun.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri