Ciucă s-a întâlnit cu elevii și părinții: Unde e elevul în revendicările sindicale? Fac oricâte întâlniri e nevoie pentru a opri greva

Data actualizării: Data publicării:
Prim-ministrul Nicolae Ciucă participă la alegerile Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali, în București, joi 16 martie 2023.
Nicolae Ciucă, Foto: George Călin / Inquam Photos

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanți ai părinților și ai elevilor și le-a cerut să susțină demersurile Guvernului ca greva din educație să fie încheiată. El a promis că Guvernul va veni cu un calendar al rezolvării problemelor salariale. La rândul lor, sindicaliștii din învățământ spun că sunt dispuși să negocieze "în orice moment, la orice oră, oriunde dorește Guvernul", dar susțin că "nu au primit niciun răspuns concret". 

ACTUALIZARE 12.20. Premierul le-a cerut părinților și elevilor să susțină demersurile Guvernului ca greva să fie încheiată și a promis că Guvernul va veni cu un calendar al rezolvării problemelor salariale.

"Vă rog să fiți parte a soluției și să susțineți demersurile noastre pentru a stinge această grevă care ne afectează pe toți. Problemele salariale vor fi rezolvate în legea salarizării unitare, avem nevoie de încredere. Vom veni cu un calendar al rezolvării problemelor salariale", a declarat Ciucă în timpul întâlnirii, potrivit unor surse.

"Unde este elevul în revendicările sindicale?", a întrebat premierul care a afirmat că dacă este nevoie, va face oricâte întâlniri sunt necesare pentru a opri greva, dar în cadrul legal.

Ordonanța cu măsurile pentru profesori, care vizează debutanții, profesorii din zone defavorizate va intra vineri în ședința de guvern.

Premierul le-a spus reprezentanților elevilor și părinților că toate problemele acumulate în peste treizeci de ani nu pot fi rezolvate deodată, dar a subliniat că prioritatea tuturor o reprezintă elevii.

ACTUALIZARE 12.00. Profesorii s-au dus la Guvern, iar liderul de sindicat Marius Nistor a declarat că ei nu își doresc să dureze greva extraordinar de mult, dar au cerut ca guvernanții să vină cu ceva concret.

"Trebuie o ofertă credibilă din partea guvernului. Colegii noștri nu mai au încredere în politicieni", a declarat Marius Nistor.

El a susținut că sindicaliștii au atras atenția încă de anul trecut asupra problemelor din sistem atât președintelui Klaus Iohannis cât și președinților celor trei partide care fac parte din Coaliție, dar că nu au primit niciun răspuns.

"Nu ne dorim să dureze extraordinar de mult această grevă, dar ei să vină cu ceva concret.

Greva ar putea înceta chiar azi, dar să fie o ofertă clară acceptată de noi. Acum sunt doar pentru varianta de bonusuri și e inacceptabil", a adăugat sindicalistul.

Profesorii cer o majorare a salariilor cu 16% sau prima de 4.000 de lei în două tranșe – 2.000 de lei în 5 iunie și 2.000 de lei în 5 octombrie.

Știrea inițială:


"Nu suntem asistați social ca să primim genul acesta de așa-zise stimulente sau vouchere. Avem nevoie de salarizare decentă.

Suntem dispuși să negociem în orice moment, la orice oră, oriunde dorește Guvernul, nu există răspuns din partea lor, doar declarații", a declarat Marius Nistor.

Referitor la întâlnirea dintre Nicolae Ciucă și reprezentanții părinților, Nistor a spus că aceasta doar va demonstra că "între profesori, părinți și elevi nu e niciun fel de dispută"

"Avem aceleași interese, majoritatea sunt alături de noi și ne susțin. Soluția e la Guvern. Nu am fost chemați la negocieri, avem disponibilitate, dar ei se pare că nu au timpul necesar ca să vină cu răspunsuri concrete la cererile legitime ale cadrelor didactice. Nu de bonusuri avem nevoie, ci de salarizare decentă.

Foarte mulți colegi părăsesc sistemul prin pensionare sau aleg alt sistem. Foarte puțini mai intră în sistem și foarte putini au vocație.

Părinții să fie înțelegători față de noi, nu vrem răul nimănui, avem nevoie de sprijinul lot, ar fi cazul să fim solidari", a declarat liderul de sindicat.

Potrivit lui Marius Nistor, greva va dura atât timp cât vor dori membrii de sindicat, adică "până la o soluție credibilă din partea guvernului."

Surse politice susțin că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se vor întâlni cu sindicaliștii din Educație marți după-amiază. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri