A început noul an universitar. Klaus Iohannis: În domeniul cercetării și inovării se fac pași înapoi

Data actualizării: Data publicării:
universitatea alexandru ioan cuza iasi_shutterstock_280928240
Foto: Shutterstock

Noul an universitar începe luni. Preşedintele Klaus Iohannis va merge la deschiderea anului universitar la Iaşi, la festivitate urmând să participe reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu, în timp ce premierul Viorica Dăncilă va deschide anul universitar la Craiova, iar ministrul Apărării, Mihai Fifor, va lua parte la ceremonia de la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I” din Bucureşti.

universitatea alexandru ioan cuza iasi_shutterstock_280928240
Foto: Shutterstock

Actualizare: Discursul președintelui Klaus Iohannis la deschiderea anului universitar de la Iași:

Dragi profesori și studenți,

Deschidem împreună un nou an universitar și împărtășim emoția acestui moment special, prilejuit de celebrarea Centenarului Marii Uniri.

Iașiul este unul dintre orașele-simbol ale nașterii națiunii române, întâlnirea cu istoria fiind autentică și impresionantă. Aici a fost ales ca domnitor Alexandru Ioan Cuza, pe 5 ianuarie 1859. Tot aici a fost capitala provizorie a României în timpul Primului Război Mondial, Iașiul fiind vreme de doi ani reședința regelui și a guvernului.

Orașul a rămas neocupat și a permis României să transforme momentele grele din timpul războiului în succesul necontestat al Marii Uniri.

Iașiul este, așadar, un reper istoric fundamental și unul dintre locurile în care trăim Centenarul nu doar ca un moment de sărbătoare, ci și ca o reconectare la idealurile celor care au făcut Marea Unire. Puterea lor de a-și urma viziunea pentru o Românie modernă, indiferent cât de greu a fost drumul, este cea mai importantă moștenire lăsată nouă.

Dincolo de rolul său politic, contribuția orașului dumneavoastră a fost esențială de-a lungul timpului și în dezvoltarea educației în România.

Aici și-a început activitatea, în 1860, prima universitate modernă de pe teritoriul României, instituție ale cărei tradiții se reflectă și astăzi în calitatea și prestigiul învățământului superior ieșean.

În prezent, există în Iași cinci universități publice importante. Ultimii ani, caracterizați prin modernizarea economiei și dezvoltarea tehnologiilor de vârf, au făcut din marile centre universitare principalii poli de creștere economică din România.

În viitor, evoluțiile economice vor depinde cu atât mai mult de investițiile în educația de vârf și în cercetare.

Timpurile se schimbă și, în mod normal, ar trebui să fim pregătiți să le facem față.

Din nefericire, realitatea ne demonstrează că nu suntem. Spre exemplu, în domeniul cercetării și inovării se fac pași înapoi, prin modificări care riscă să blocheze performanța şi creșterea competitivității economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării sociale.

Instabilitatea legislativă și lipsa unei direcții clare în educație m-au determinat să lansez proiectul „România educată”, ale cărui concluzii vor fi prezentate public în curând. Sunt rodul a peste doi ani de consultări, discuții și dezbateri care au adus laolaltă principalii actori din educație.

Una dintre conferințele principale din cadrul proiectului, pe tema învățământului profesional și tehnic, a avut loc chiar aici, la Universitatea Tehnică din Iași.

Dincolo de educație, pentru a-și valorifica întregul său potențial, Iașiul are mare nevoie și de infrastructura care să-l transforme într-un important oraș european. O autostradă care să lege Moldova de restul țării și de rețeaua pan-europeană de autostrăzi este, de aceea, absolut necesară.

Mai mult, neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze. Este inadmisibil ca distanța dintre București și Iași să fie străbătută cu trenul în aproximativ șase ore și jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.

Toate aceste elemente: predictibilitate legislativă, o viziune coerentă și de lungă durată în educație și în cercetare și investiții susținute pentru acoperirea deficitului de infrastructură pot contribui decisiv la recâștigarea de către Iași a rolului său istoric de capitală regională și pol european de dezvoltare.

O asemenea evoluție nu poate fi imaginată fără contribuția dumneavoastră, profesorii, studenții și cercetătorii ieșeni, care astăzi vă pregătiți de un nou an de activitate.

Cred cu tărie că începutul celui de-al doilea secol de existență a României ca stat național unitar trebuie să fie dedicat reducerii decalajelor existente față de celelalte state membre ale Uniunii Europene și descătușării potențialului creativ al poporului român.

Într-o lume aflată într-o continuă și rapidă transformare, marcată de schimbări adesea impredictibile, devine cu atât mai relevantă educația academică de înalt nivel.

În acest sens, importanța universităților, a profesorilor și cercetătorilor crește exponențial pentru că, în primul rând, aici se pot dezvolta acele competențe versatile care să răspundă în mod adecvat cerințelor de mâine.

Mă aștept, astfel, ca universitățile, iar Iașiul nu poate face excepție, să fie creative, adaptabile, active și să își asume misiunea de a educa studenții, astfel încât aceștia să devină artizanii schimbării României în bine.  

Avem mult de muncă, pe nenumărate fronturi, dar sunt convins că voi, dragi studenți, care reprezentați generațiile formate astăzi în universitățile românești, veți juca un rol crucial în desăvârșirea unei viziuni naționale potrivite României Centenare.

Totodată, vă încurajez pe toți, deopotrivă cadre didactice, cercetători și studenți, să priviți Universitatea ca pe un spațiu al dialogului și al confruntărilor constructive de idei, un mediu deschis diversității, în care principii precum toleranța și respectul față de valorile celuilalt sunt de la sine înțelese și respectate ca atare.

Vă doresc, de asemenea, succes în tot ceea ce vă propuneți și un nou an academic cât mai bogat în realizări!

În încheiere, aș dori să felicit mediul universitar din Iași pentru unitatea de care dă dovadă în acest an aniversar, cu o semnificație deosebită pentru România!

Acesta este exemplul pe care cred că întreaga societate îl așteaptă. Felicitări și la mulți ani de excelență de acum înainte!”


Citiți și VIDEO. Klaus Iohannis, întrerupt de aplauze când a vorbit despre autostradă în Moldova

Şeful statului va lua parte, începând cu ora 11.00, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi, la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri”, la ceremonie urmând să participe reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu.

De asemenea, preşedintele va participa, de la ora 13.00, la evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri şi aniversarea a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de inginerie în limba română, în Aula Magna "Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Reprezentanţi ai mediului academic declarau săptămâna trecută pentru News.ro că, iniţial, şeful statului a fost invitat să participe la festivitatea de deschidere a Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, însă ulterior s-a decis să se organizeze un eveniment comun pentru întreg centrul universitar Iaşi.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă va deschide anul universitar la Craiova.

De la ora 10.00, ea va lua parte la festivitatea de deschidere a anului universitar la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova, iar de la ora 11.00 Dăncilă  va participa la ceremonia de la Universitatea din Craiova. Tot la Craiova, Viorica Dăncilă va vizita Fabrica de Avioane, de la ora 12.30.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, va participa, începând cu ora 09.00, la ceremonia de deschidere a noului an universitar de la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I” din Bucureşti.

În Capitală, Universitatea din Bucureşti organizează ceremonii de deschidere a anului universitar în toate facultăţile, urmând să participe la acestea, alături de studenţi, şi profesori din spaţiul academic internaţional, personalităţi din diverse domenii şi diplomaţi. Astfel, la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Facultatea de Drept, care va începe la ora 10.00, vor participa ambasadorul Franţei în România, Michèle Ramis, ambasadorul SUA, Hans Klemm, precum şi rectorul UB, Mircea Dumitru, alături de profesori de la Universitatea Paris I „Panthéon – Sorbonne”. 

La Facultatea de Istorie, odată cu festivitatea de deschidere a anului universitar, începe şi programul „Săptămâna bobocului la Istorie”, în care noii studenţi pot interacţiona cu profesorii tutori, cu cadrele didactice şi cu studenţii mai mari, pot face vizite la Muzeul Naţional de Istorie şi la Muzeul Universităţii, dar şi tururi ghidate în Centrul istoric şi pot participa la conferinţe şi prelegeri. 

De la 10.30, va avea loc festivitatea de începere a anului universitar la Facultatea de Psihologie, iar de la ora 12.00, cea de la Facultatea de Filosofie, unde rectorul UB, Mircea Dumitru, va susţine cursul festiv „Ce pot face filosofii şi ce poate face filosofia?”. 

Facultatea de Ştiinţe Politice îşi va deschide porţile miercuri, de la ora 10.00, iar la festivitate vor participa ambasadorul Franţei, Michèle Ramis, ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, şefa Biroului pentru România al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Anca Stoica. 

Deschiderea anului universitar 2018-2019 la Academia de Studii Economice din Bucureşti va avea loc luni în Aula Magna a instituţiei, de la ora 9.00. Anul acesta, ASE are peste 22.000 de studenţi, dintre care 5.000 de boboci la programele universitare de licenţă cu frecvenţă, peste 700 la învăţământul cu frecvenţă redusă şi la distanţă, peste 3.000 la programele universitare de masterat şi aproximativ 170 la programele universitare de doctorat.

Festivităţi de deschidere vor avea loc şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, unde au intrat anul acesta 1.500 de tineri, precum şi la SNSPA şi la universităţile militare.

În cele mai multe instituţii de învăţământ superior, anul universitar 2018-2019 are 32 de săptămâni de cursuri, şase săptămâni de sesiuni şi patru săptămâni de vacanţă.

În România sunt 54 de universităţi de stat, dintre care şapte militare.

Sursa: News.ro

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri