Înscrierea la facultate. Universitățile atrag studenți cu programe susținute de companii și burse pentru boboci

Data publicării:
facultate studenti captura

O facultate din Galaţi le propune burse studenților din primul an, cu condiţia ca tinerii să participe la meditaţiile gratuite oferite de profesorii de la Inginerie.

Bobocii vor primi 350 de lei lunar. Ideea aparține Facultății de Inginerie, care ia naștere începând cu acest an universitar prin fuziunea altor două facultăți. Instituția speră ca rezultatele școlare să fie bune, iar tinerii să nu abandoneze profilul.

Alte 14 facultăți din cadrul Universității „Dunărea de Jos" din Galaţi îi așteaptă pe absolvenții de liceu. Înscrierile au început astăzi, la ora 8. Ca urmare a interesului scăzut, șase specializări de la facultăți ca ASE și Științe Politice nu se mai află în oferta Universității. Pentru anul universitar 2014-2015 sunt disponibile peste 1.800 de locuri bugetate şi aproape 1.600 cu taxă.

Și la Universitatea din Craiova, trei facultăţi vor avea mai puţine specializări. Secţia de Pedagogie a Facultății de Litere a fost desfiinţată, iar de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor lipsesc Economia generală şi Comunicarea economică. Tot din acest an universitar, specializarea Inginerie economică în domeniul electric, electronic şi energetic din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică a fost desfiinţată.

Pentru aceste specializări care intră în lichidare nu va mai fi organizat examen de admitere, însă studenţii deja înscrişi îşi vor putea finaliza studiile.

Anul acesta, Universitatea din Craiova scoate la concurs peste 5.500 de locuri la buget şi taxă la cele 10 facultăţi din structura sa.

Aceasta, în condițiile în care unele universități cresc numărul de specializări. La Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, de exemplu, au fost intoduse, anul acesta, cinci noi specializări. Printre ele şi programul de informatică în limba germană, susţinut de o renumită companie auto.

Sunt 75 de locuri disponibile în cadrul programului de studiu sprijinit de Porsche, dintre care 15 sunt bugetate. Cei care nu vor reuşi să prindă un loc fără plată, vor trebui să achite o taxă anuală de 3.000 de lei. Cursurile sunt predate de profesionişti, iar stagiile de pratică se vor face în cadrul Porsche, MHP Consulting Romania şi EBS România.

Se anunţă concurenţă mare şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Instituția de învățămât superior pune la dispoziția tinerilor care se visează medici, dentişti, farmaciști sau bioingineri aproape 1.300 de locuri. Dintre acestea, 700 sunt la buget, iar restul sunt cu taxă.

Cele mai multe locuri bugetate sunt la medicină generală - 298, în timp ce la la farmacie sunt 99, iar la Medicină dentară 89. Anul trecut, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași s-a înregistrat cea mai mare concurență din ultimii 10 ani.

În medie, 4 candidaţi s-au bătut pe un loc şi la fel se aşteaptă şi acum. Înscrierile vor avea loc în perioada 14 - 20 iulie, iar examenul de tip grilă va fi pe 23 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri