Mai puțin de jumătate dintre elevii înscriși în clasa I acum 12 ani au promovat la Bacalaureat

Data publicării:
elevi la examen
FOTO: Profimedia Images

Doar 42,3% dintre elevii înscriși în clasa I acum 12 ani au reușit să ia examenul de Bacalaureat în 2023, iar în mediul rural rata de promovare a fost doar de 27,7%, conform World Vision România.

Potrivit unei statistici realizate World Vision România, doar 42,3% dintre elevii înscriși în clasa I acum 12 ani au putut promova examenul de Bacalaureat în 2023, iar la nivel național procentul de absolvenți care au reușit să ia bacul a fost de 72,8%. În schimb, în mediul rural rezultatele sunt mult mai tragice; doar 27,7% copiii înscriși în clasa I acum 12 ani au luat examenul, iar la nivel național 64,8%. Pe țară au obținut media 10 doar 9 elevi din mediul rural, comparativ cu 45 de copii din mediul urban.

Cauzele abandonului școlar

Rezultatele scăzute la Bacalaureat și abandonul școlar sunt efecte ale calității slabe a educației și a situațiilor financiare precare cu care se luptă mii de români, cu precădere în mediul rural.

Conform unui studiu World Vision România pentru 38% dintre familii, bani abia le ajung de la o lună la alta sau nu le ajung deloc, 16% dintre tineri consideră că sunt defavorizați de către profesorii de la clasă și 52% dintre profesori vor mai mult acces la cursuri de perfecționare.

Din 10 părinți, doar 2 își mai susțin copiii să continue studiile după clasa a 8-a și doar 4 din 10 adulți dintr-un sat au luat Bacalaureatul, mai confirmă World Vision România.

Programul care schimbă viețile copiilor din sate

„Vreau în clasa a 9-a” este un program derulat de cei de la World Vision România prin care susțin copiii de la sate să-și continue studiile la liceu, oferind burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor necesare oricărui elev (rechizite, îmbrăcăminte, cazare la cămin, transport etc.), consiliere în carieră, meditații pentru bac și stagii de practică.

Anul acesta, 83% dintre elevii înscriși la programul „Vreau în clasa a 9-a” au promovat Bacalaureatul. 1 din 5 elevi care fac parte din program au obținut note peste 9 și 19 copii au luat nota 10 la cel puțin una dintre probe, susțin World Vision România. Mai mult, peste 80% își doresc acum să meargă mai departe la facultate.

Editor: Delia Cirjontu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri