Şcolile private primesc, de anul acesta, finanţare de la stat. Sindicate: Elevii de la stat vor fi dezavantajaţi 

Data publicării:
carte

2016 este primul an în care Ministerul Educaţiei respectă un articol din legea ce există din 2011. Practic, şi elevii din învăţământul preuniversitar privat vor primi finanţarea de bază destinată până acum doar şcolilor de stat. Costul standard pentru un elev de gimnaziu de la oraş va fi de 3.000 lei anual, iar pentru cel din mediul rural, 3.500 de lei.

Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerul Educaţiei: „E vorba de un principiu foarte clar: finanţarea urmează elevul, indiferent că părintele decide să îl înscrie într-o instituţie de învăţământ de stat sau privat”.

Suma anuală alocată pentru fiecare elev echivalează cu taxa lunară la o şcoală privată din Bucureşti. Directorii şi-au făcut deja planurile.

Tova Ben Nun Cherbis, directoarea unei şcoli private: „Noi acum ne extindem şi mai trebuie schimbată partea de IT, mobilier, cărţi, studii în afara şcolii, plecare în străinătate”.

Pe de altă parte, banii pot susţine câteva burse în plus pentru elevii foarte buni care plătesc parţial sau deloc taxa de şcolarizare, în funcţie de veniturile familiilor. Sara este unul dintre ei.

Sara Daniela Mira, elevă cu bursă: „Am trecut printr-un fel de examen pentru bursieri. Am fost 17 elevi, dintre care am fost aleşi doar cinci”.

Părinţii elevilor din sistemul privat au primit cu bucurie decizia ministrului Educaţiei.

Iulia David, părinte: „Sunt salariată de aproape 30 de ani, plătesc impozite şi taxe, consider că e normal să beneficiez din partea statului de finanţarea actului educaţional pentru copilul meu”.

De cealaltă parte, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ consideră măsura discriminatorie.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret": „Este clar că se va crea un dezavantaj pentru elevii care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de învăţământ preuniversitare de stat, atâta timp cât ele sunt finanţate numai de la bugetul de stat, în timp de unităţile de învăţământ particular beneficiază de dublă finanţare”.

Sindicaliştii ar fi preferat creşterea sumei alocate fiecărui elev în învăţământul de stat, mereu subfinanţat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri