Sari la conținut

Soluție inedită pentru ca elevii să nu mai folosească telefoanele la oră

Așa încep orele la Liceul Sportiv din Timișoara. Unul câte unul, fiecare elev pune telefonul deoparte, iar până la pauză share-urile și like-urile sunt înlocuite cu ecuații și exerciții.

Toți stăteam pe telefoane în timpul orelor, nu eram atenți la profesor. E o metodă bună”, a spus un elev.

Ne-am obișnuit, ne putem adapta la orice”, a spus un alt elev.

Până acum o lună, elevii pierdeau timpul la cursuri jucându-se cu telefonul mobil pe sub bancă ori navigând pe internet. Profesorii au găsit leacul: au amenajat, lângă tablă, o masă dedicată telefoanelor.

„Dacă văd o căsuță cu numele cuiva care nu are aparat lângă, acel elev sau este absent sau are telefonul asupra lui”, a spus profesoara Diana Truți.

Fie că e vorba de matematică, română, istorie sau geografie, elevii sunt mult mai atenți acum la ore fără telefonul mobil, ba mai mult dascălii spun că nu mai există nici riscul ca aceștia să copieze în timpul testelor cu ajutorul smartphone-ului.

„O oră bună poate să concureze cu o aplicație de telefon mobil sau un joc, o rezolvăm”, a spus profesorul Sorin Codaț.

Elevii au WiFi gratuit și în fiecare pauză pot să navigheze liniştiţi pe telefoane. La începutul fiecărei ore trebuie să le lase însă deoparte. Reprezentanții liceului spun că i-a inspirat o vizită la penitenciar, când vizitatorilor li s-a cerut să îşi lase telefoanele la intrare.

Sunt urmări și acolo la fel ca la noi, în caz că e prins cu telefonul se reține, se face un proces verbal şi vine părintele să îl ridice”, a explicat directorul liceului Călin Rosenblum.

Masa pentru telefoane a fost montată experimental, într-o singură clasă. Curând va fi obligatorie în toate sălile de curs.