Subiecte grilă la Bacalaureat și Evaluare Națională. Radu Gologan: "Populism excesiv"

Data publicării:
Elevi care sustin examenul de bacalaureat
Foto: Agerpres

Subiectele de tip grilă introduse de Ministerul Educației la examenele de anul acesta de Bacalaureat și Evaluare Națională dau „dovadă de-un populism excesiv, în așa fel încât nota 5 să se ia practic pe nimic”, spune Radu Gologan, coordonatorul olimpicilor la Matematică.

Examen de bacalaureat proba orală
Din acest an, vor introduse şi testele de tip grilă la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. Decizia s-ar justifica prin reducerea diferenţelor între notele obţinute iniţial la testări şi cele rezultate după contestaţii. FOTO: Agerpres

Radu Gologan a declarat pentru Edupedu.ro că „e foarte potrivit ca o parte din examen să fie test grilă”, dar a subliniat că, „prin felul în care a fost lansată ideea, e clar că dă dovadă de-un populism excesiv”.

„Ce mai contează camerele de luat vederi, când copiii sunt suficient de inteligenți ca să își facă semne pe degete cu numerele, ceea ce se întâmplă de foarte multe ori? Partea asta de examen s-a dus, nu poate să mai fie evaluarea corectă. E un mod de a-i face pe copii să obțină nota 5 foarte ușor, dacă are unul în clasă care se descurcă binișor”, a spus Radu Gologan.

Din acest an, vor introduse şi testele de tip grilă la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. Decizia s-ar justifica prin reducerea diferenţelor între notele obţinute iniţial la testări şi cele rezultate după contestaţii.

Testarea obiectivă presupune introducerea unor subiecte tip grilă la unele materii de bacalaureat, spre exemplu română, matematică și istorie.

Schimbarea nu este una radicală, nu se modifică programa, ci doar metoda de examinare, iar modificarea va fi în proporție de 40%.

În cazul altor discipline de bacalaureat, precum sociologia sau geografia, elevii aveau deja subiecte tip grilă la care trebuiau să răspundă, acestea erau doar în proporție de 30%, iar începând de anul acesta vor fi în proporție de 40%.

În continuare, elevii vor avea de elaborat comentarii pe baza unor texte, deci acest lucru nu se modifică. Președintele Centrului Național de Examinare confirmă decizia Ministerului Educației de a schimba Evaluarea Națională și Bacalaureatul spune că structura de bază a variantelor nu va fi modificată și ca toţi itemii vor respecta ca şi până acum programa şcolară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri