2.000 de euro pentru specialiştii IT care vor lucra pentru Guvern

Data publicării:
tastatura calculator internet posibil hacker

 

Cu ocazia lansării programului GovITHub, prim-ministrul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul va oferi o bursă lunară de 2.000 euro, pe o perioadă de 6 luni, specialiştilor IT din sectorul privat care doresc să se implice în eficientizarea administraţiei publice.

”Avem nevoie de puncte de vedere din exterior care să vină să lucreze în administraţie. Asta e ideea: să găsim oameni care sunt dispuşi, făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat, să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru 6 luni, de 2000 de euro pe lună – sigur, nu e miraculos 2000 de euro pe lună, dar e suficient de stimulativ pentru oameni, mă gândesc la tineri, dar nu numai (…) Deci va avea şase luni, cu această bursă de 2000 de euro pe lună, pentru a crea, pornind de la identificarea unor probleme şi de a-şi lăsa urmele trecerii prin administraţie prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administraţiei, ci şi cetăţenilor. Deci va exista această posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat”, a arătat Cioloş. 

Premierul a ţinut să sublinieze faptul că se îndeplineşte un vis pe care l-a avut încă de la începutul mandatului său. ”De când am venit în această poziţie şi când mi-am dat seama, sigur – cu anumite reflexe pe care le aveam probabil şi din perioada petrecută la Bruxelles, când lucram foarte mult cu diferite sisteme IT care îmi facilitau activitatea, pregătirea, luarea deciziilor, comunicarea cu colaboratorii şi reflexele formate acolo m-au determinat să am aceleaşi pretenţii şi aici. Sincer să fiu, m-am cam lovit cu capul de pragul de sus când am văzut cum stau lucrurile în administraţie aici”, a subliniat şeful Executivului.

Cioloş a susţinut că a încercat, cu resursele pe care le avea la dispoziţie, să pună la punct câteva lucruri simple pentru o comunicare mai simplă între membrii Guvernului, însă a realizat că lucruri aparent simple nu se pot face decât complicat în administraţia din România. ”Am încercat, cu resursele pe care le aveam la dispoziţie, să vedem în ce măsură putem pune la punct câteva lucruri simple, pur şi simplu o comunicare între miniştri, între decidenţii din Guvern, o platformă pe care să putem schimba şi împărtăşi documente, puncte de vedere, decizii şi aşa mai departe şi să văd că lucruri aparent simple nu se pot face decât complicat la noi în administraţie. Pe măsură ce treceau zilele, săptămânile, ne-am dat seama că într-o ţară cum e România, cunoscută atât de bine nu numai în Europa, dar şi peste ocean, în ceea ce priveşte competenţele pe acest domeniu, în administraţia naţională din România nu se vedeau aproape deloc reflectate aceste competenţe”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a arătat că sectorul public trebuie să beneficieze şi el de expansiunea accelerată a sectorului IT a cărui pondere în PIB a depăşit-o pe cea a agriculturii.. ”Capacitate de inovaţie care să vină din sectorul care, din punctul meu de vedere, s-a dezvoltat cel mai rapid în economia românească – producţia de servicii IT. Este impresionant. Vorbim de atâta vreme de potenţialul agriculturii româneşti şi de cât ar putea să facă pentru PIB şi am avut surpriza plăcută din acest punct de vedere, al dezvoltării serviciilor IT, să văd că, dacă nu mă înşel, nu numai că a egalat aportul agriculturii în PIB, dar chiar l-a depăşit, ceea ce arată capacitatea de a inova şi de a evolua a acestui domeniu în România”, a arătat Cioloş.

Platforma GovITHub va reuni oameni care pot contribui la un grad mai înalt de informatizare a administraţiei publice astfel încât serviciile furnizate cetăţenilor să fie de o calitate mai mare. Premierul a susţinut că Guvernul a investit până în prezent sute de milioane de euro în diversele pltaforme IT cu care lucrează administraţia, dar acestea nu lucrează la deplina lor capacitate, iar rolul viitorului Chief Information Officer – Coordonator pentru Tehnologia Informaţiei de la nivelul Guvernului - va avea rolul de a le integra.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri