Avocatul Poporului contestă Codul Insolvenței la Curtea Constituțională

Data publicării:
dosare instanta crop mediafax-2

 

Avocatul Poporului a ridicat o excepție de neconstituționalitate a articolului 81, aliniatul 3, și a articolului 348 din ordonanța de urgență privind Codul Insolvenței.

„Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 1 alin. (5) şi art. 15 alin. (2) din Constituţie, privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cât şi a neretroactivităţii legii”, se arată într-un comunicat al instituției.

Articolul 81 al ordonanței prevede că, „în cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”.

De asemenea, „în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului”.

Acest articol din Codul Insolvenței a fost criticat atât de unii politicieni, cât și de organizații non-guvernamentale.

PDL a cerut Avocatului Poporului să ridice excepţia de neconstituţionalitate cu privire la articolul 81 din noul cod. De asemenea, președintele Traian Băsescu afirma că ordonanța de urgență conține un articol discriminatoriu și a criticat Avocatul Poporului pentru că, deși fusese solicitate, anunțase că reflectează asupra posibilității de a contesta Codul Insolvenței la CCR.

El a făcut referire la patronul unui post de televiziune, în raport cu articolul vizat. „Domnul Ghiţă trebuie să purceadă la achiziţii de televiziuni şi radiouri, să le pună la dispoziţia domnului Ponta”, a spus președintele.

Organizațiile ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere au condamnat încă de vineri decizia Guvernului de a adopta, „în totală lipsă de transparenţă”, Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, ale cărei prevederi „pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului”.

De asemenea, Centrul pentru Jurnalism independent arăta că prevederile privind suspendarea licenţei audiovizuale din Codul insolvenţei sunt restrictive, aduc atingere libertăţii presei, instaurează un regim discriminatoriu şi crează premisele unor posibile abuzuri, potrivit unui comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri