Sari la conținut

Cazul Ekeng | Medicul de pe ambulanță, urmărit penal pentru ucidere din culpă 

„Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena-Mihaiela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de  primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului”, arată procurorii Parchetului Capitalei, potrivit News.ro.

Anchetatorii sspus că deşi, în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Ekeng fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duţă de a nu efectua manevre de resuscitare, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că Ekeng se afla în fibrilaţie ventriculară, „anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului”, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Procurorii i-au schimbat încadrarea medicului din suspect în inculpat în dosarul morții fotablistului camerunez. Ei spus că Mihaela Duță nu și-a făcut treaba corespunzător și că împreună cu restul personalului de pe ambulanță nu i-au acordat lui Patrick Ekeng ajutorul de care avea nevoie în acele momente. 

Procurorii au avut suspiciuni de la început în legătură cu modul în care au acționat medicii de pe ambulanță. Mihaela Duță a mai fost audiată în acest dosar. 

După moartea fotbalistului procurorii au deschis un dosar penal in rem, Mihaela Duță fiind prima persoană pusă sub acuzare în acest dosar. 

De altfel, raportul Institutului Național de Medicină Legală (INML) a stabilit că Patrick Ekeng a murit din cauza unor probleme cardiace și pentru că nu i-a fost acordat primul ajutor corespunzător. 

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialişti de la INML, moartea lui Patrick Ekeng s-a datorat unei fibrilaţii ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existenţa unui proces miocardic în remisiune şi precipitată de un efort fizic.

„Din datele medicale puse la dispoziţie nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească. Acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere duce la o scădere a şanselor de supravieţuire”, au scris legiştii în raportul de necropsie.

În document se mai arată că, în cazul atleţilor care suferă de tahiartimie, cum a fost cazul lui Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. „Şansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut”, se mai arată în raport.

Pe data de 6 mai, la doar 7 minute după ce Mircea Rednic l-a trimis în teren în confruntarea cu Viitorul, mijlocaşul la închidere de 26 de ani din Camerun s-a prăbuşit pe teren şi a rămas inert. Ambulanţa a pătruns imediat pe teren, iar medicii i-au acordat primul ajutor, pentru ca apoi să îl transporte la Spitalul de Urgenţe.

După ce a fost resuscitat timp de mai multe ori, medicii au anunțat că Patrick Ekeng a murit. 

Citiți și:

Dosar penal in rem după moartea fotbalistului Patrick Ekeng. Documente ridicate de la Puls și Dinamo  
Tragedie la Dinamo. Patrick Ekeng a murit. Jucătorul s-a prăbușit pe teren în timpul meciului cu Viitorul
Moartea fotbalistului Patrick Ekeng, în presa străină